Spaanse politie waarschuwt voor ING bank phishing e-mail

Spaanse politie waarschuwt voor ING bank phishing e-mail
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt steeds meer geprobeerd mensen op internet via de e-mailadressen, WhatsApp, Facebook of via de telefoon op te lichten en dit keer waarschuwt de Guardia Civil wat betreft een zwendel of fraude met de ING bank in Spanje. Het is niets nieuws en het gebeurt wel vaker maar toch wil de Spaanse politie de mensen waarschuwen via Twitter.

Er worden massaal frauduleuze e-mails verstuurd in Spanje waarbij deze erg veel lijken op de mails van de ING Bank. Deze phishing mails hebben als doel om toegangsgegevens van gebruikers te stelen doordat men klikt op een link in de e-mail die dus NIET van de ING bank is en persoonlijke informatie invult.

In dit geval gaat het zogenaamd om een actualisatie van de persoonsgegevens met een link getiteld ‘Area Clientes’.

Als je een e-mail van deze kenmerken hebt ontvangen en als je toegang hebt gegeven door op de link te klikken, de inloggegevens hebt verstrekt of persoonlijke en bankgegevens, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met ING bank om hen te informeren over wat er is gebeurd. Dit geldt uiteraard alleen voor klanten van de Spaanse ING.

Om phishing-aanvallen te voorkomen is het raadzaam om nooit e-mails te openen van onbekende gebruikers die je niet hebt aangevraagd. Het wordt aangeraden deze direct te verwijderen en in geen geval te antwoorden. Daarnaast is het noodzakelijk om voorzichtig te zijn bij het klikken op links en het downloaden van bijlagen van e-mails.

De ING bank in Spanje geeft op deze website meer tekst en uitleg over phishing.

Als reactie op het Twitterbericht van de Guardia Civil melden veel mensen dat er meer banken betrokken zijn zoals de Caixabank, BBV, Bankia etc. ook met de logo’s en namen van deze banken worden phishing e-mails verstuurd.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zit bij meerdere banken. Als ik mails krijg van deze strekking klik ik nooit op de link maar log ik in zoals ik altijd doe via een afzonderlijk internet venster dat is beveiligd. Bij grote twijfel bel ik de bank. Als iets niet klopt stiuur ik de mail naar de betreffende bank. Overigens geldt dit voor alle bedrijven waarmee ik zaken doe. GasNatural/Naturgy was een paar jaar geleden zo onhandig, ik moest iets accorderen via een link in een email waarvan het adres zo onlogisch was dat ik het niet vertrouwde, dat ik uiteindelijk eea bij hen op kantoor… Lees verder »

Het zijn alle banken momenteel en dus niet specifiek de ING, daarnaast is het niet enkel nu maar altijd dat er van die mails rond gaan. De ING verzend enkel informatie via email en zal je nooit vragen via die email om in te loggen op hun website. Ik vind het eigenlijk vrij dom als je op een link klikt via email terwijl hier ondertussen al meer dan 10 jaar voor gewaarschuwd wordt dat dit niet veilig is.

Stuur de email van ING door naar false@ing.nl ING scheidt de valse van de echte en zorgt er voor dat de afzender van valse geblokkeerd worden. Ook andere banken kennen false@naam-andere-bank.

Je kunt bij Internet-bankrekeningen eens vragen of ze je willen uitsluiten van iedere reclame/marketing email van de bank.
Ik heb dat gedaan en als ik vanaf nu een email van de bank krijg, dan weet ik dat het phishing is.
Ook heb ik al menige PayPal email gekregen, terwijl ik daar niet eens een account heb.
Dus pas op allen, ook het betalen met mobiele telefoons vertrouw ik niet.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.