Rusland lanceert eerste Catalaanse nanosatelliet vanuit Kazachstan

Rusland lanceert eerste Catalaanse nanosatelliet vanuit Kazachstan
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Rusland lanceert eerste Catalaanse nanosatelliet vanuit Kazachstan

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De autonome regio Catalonië wil een ‘digitaal land’ zijn en heeft eind oktober 2020 het ruimteprogramma New Space aangekondigd. Dat is te vergelijken met een eigen NASA op zijn Catalaans. De Generalitat de Catalunya zal de komende vier jaar minstens 18 miljoen euro investeren in een project waaronder het lanceren van eigen nanosatellieten die de regio de lucht in wil schieten. De eerste Catalaanse satelliet heeft de aarde deze maandag verlaten.

Terwijl de wereld en ook in Catalonië verwikkeld is in de pandemie waardoor duizenden mensen geïnfecteerd zijn geraakt, duizenden mensen zijn overleden en nog eens duizenden werknemers en zelfstandigen financiële problemen hebben vanwege de pandemie en de corona-maatregelen, heeft men in Catalonië besloten miljoenen te investeren in nanosatellieten.

Maandagmorgen 22 maart om 7.07 uur Spaanse en Russische tijd werd de ‘Extraneta’ vanuit Baikonoer in Kazachstan via de Russische draagraket Soyuz-2-1a gelanceerd. In eerste instantie was de lancering gepland voor zaterdag 20 maart maar dat werd op het laatste moment uitgesteld tot maandagmorgen 22 maart.

De lancering gebeurde als onderdeel van het ‘New Space de Cataluña’ ruimteprogramma wat volgens de Catalaanse regionale overheid 1.200 banen moet creëren en de komende vier jaar minstens een omzet moet hebben van 280 miljoen euro. Voorlopig krijgt de regionale overheid alleen nog maar rekeningen van meer dan 2,5 miljoen euro en de komende vier jaar 18 miljoen euro.  

Het doel is om Catalonië als een digitaal ‘land’ op de digitale wereldkaart te plaatsen, niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor als producent van digitale technologieën. 

De eerste nanosatelliet ‘Extraneta’ is nu gelanceerd maar eind dit jaar of begin 2022 moet de tweede Catalaanse nanosatelliet vertrekken. Deze zijn geproduceerd door Open Cosmos en Sateliot via een contract dat door het Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) is ondertekend.

Het volgen van de nanosatellieten gebeurt via het Observatorio Astronómico del Montsec in de gemeente Sant Esteve de la Sarga in de Catalaanse provincie Lerida. De ‘Extraneta’ nanosatelliet zal op 500 km van de aarde circuleren en moet onder andere het 5G gebruik verbeteren in Catalonië.

Ga naar de inhoud