19e editie van het Etnografische Filmfestival Espiello gaat dit weekend van start

19e editie van het Etnografische Filmfestival Espiello gaat dit weekend van start
Beeld: Freepik

19e editie van het Etnografische Filmfestival Espiello gaat dit weekend van start

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de dunbevolkte streek Sobrarbe, onderdeel van de provincie Huesca, beschikt men toch over een rijk cultureel aanbod. Dit weekend begint er de 19e editie van het filmfestival Espiello. Espiello is het enige etnografische filmfestival van Spanje. 

De 19e editie wordt volgens de organisatie een Espiello ‘contracorriente’ (tegendraads, tegen de stroom in). Deze editie stelt een discours centraal dat tegen de gevestigde waarden indruist, en voor twee weekenden lang de wereld op zijn kop zet in het kleine Boltaña.

Espiello is het enige filmfestival in Spanje dat zich specifiek richt op etnografische thema’s. Het festival beoogt een uitnodiging te zijn om kwalitatieve culturele evenementen ook te organiseren op het Spaanse platteland. Het biedt bovendien een platform aan films die elders niet altijd de aandacht krijgen die ze soms wel verdienen.

Het festival vindt dit keer plaats van 25 Maart tot 3 April. Aan de wedstrijd van deze editie nemen 16 films deel, maar in totaal staan maar liefst 80 vertoningen op het programma. Vanuit de organisatie klinkt niets dan optimisme, nu het festival voor het eerst sinds de pandemie zonder restricties kan doorgaan. Er zullen zowel regisseurs als studenten op het festival aanwezig zijn, en ook de hybride vorm van Espiello wordt opnieuw gerespecteerd. Je kan de films namelijk ook online streamen via het platform festhometv.

Op het programma staan maar liefst 15 films die in de autonome regio Aragón zelf gemaakt zijn. De thema’s zijn zo uiteenlopend als de herbevolking van het Spaanse platteland, het in stand houden van de traditionele kennis, huisslaven in Libanon of de wereld van een vrouwenbeweging in Koerdistan. Wie in de buurt is en benieuwd is, kan hier het programma raadplegen . Anderen kunnen tijdens het festival de films ook online bekijken.

Ga naar de inhoud