De rijkste man van het lege Spanje wil zijn geboortegrond herbevolken

De rijkste man van het lege Spanje wil zijn geboortegrond herbevolken
Beeld: YouTube / screenshot

De rijkste man van het lege Spanje wil zijn geboortegrond herbevolken

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Men zegt vaak dat de rijken in hun eigen bubbel leven, ver van de gewone stervelingen. Dat is echter niet het geval voor Ricardo Leal, die de op de Forbes lijst van rijkste Spanjaarden de 60e plaats bekleedt. Hij wil zijn geboortedorp Jerez de los Caballeros redden van een stille dood.

Jerez de los Caballeros is een dorp van 9.167 inwoners in Extremadura. Net als vele dorpen lijdt het onder de ontvolking. Zo waren er in 2009 nog 10.237 inwoners. Wie er Ricardo Leal wil vinden, hoeft volgens de buurtbewoners alleen ’s ochtends naar bar Eritras gaan, de typische volksbar van het dorp.

Daar zit hij inderdaad. Met een dampende kop koffie en een paar toasts met olijfolie. Ricardo Leal houdt van zijn geboortedorp. Hij lijkt een eenvoudig en ietwat gereserveerd man, alleen heeft hij heel erg veel geld. Leal was de zoon van een metser. Hij begon zijn carrière in de jaren ’70 en bouwde een imperium uit van juwelen, staal en hernieuwbare energie. In 2022 haalde hij de 60e plaats op de Forbes lijst van rijkste Spanjaarden. Zijn kapitaal bedroeg toen 450 miljoen euro. Bovendien is Leal de nummer 1 van het Spaanse binnenland.

Goed nieuws voor het dorp. Leal bestuurd vanuit Jerez de los Caballeros zijn 26 bedrijven, die werk bieden aan meer dan 3.000 personen in 13 Europese landen, in Zuid-Afrika en in Noord-Afrika. Negen bedrijven bevinden zich in het dorp zelf. Zij geven samen werk aan 1.100 personen.

“Ik houd niet zo van de steden”, vertelt Leal. “Ik ben iemand die zich aanpast, maar houd heel veel van mijn dorp, van de pure lucht en de natuur”. De dorpelingen zijn Ricardo Leal alvast dankbaar. Hij had zijn bedrijven gelijk waar kunnen installeren, maar koos toch voor Jerez de los Caballeros. En zo heeft een dorp waar anders weinig kansen zijn toch weer een beetje hoop op voortbestaan.

Ga naar de inhoud