De droogte in Spanje en een cruciale lente: als er geen regen valt, zullen de gevolgen rampzalig zijn

De droogte in Spanje en een cruciale lente: als er geen regen valt, zullen de gevolgen rampzalig zijn
Beeld: Canva

De droogte in Spanje en een cruciale lente: als er geen regen valt, zullen de gevolgen rampzalig zijn

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje wordt al bijna tien jaar geconfronteerd met een zo wijdverbreide droogte dat het bijna normaal lijkt. Maar dat is het niet. De afgelopen vier jaar waren bijzonder zwaar en de vreemde opeenvolging van hittegolven en gebrek aan regen in 2022 heeft de al beschadigde ecosystemen in Spanje uitgeput. Experts maken zich nu zorgen dat de komende 60 dagen het einde kunnen betekenen voor deze ecosystemen, als het niet regent.

Naast de enorme problemen in de olijfoliesector, die hebben geleid tot zeer hoge prijzen in de afgelopen maanden, volgen nu een reeks crises in bijna elke agrarische sector. Het recentste voorbeeld is de Iberische ham. Als gevolg van de droogte is er zo’n tekort aan eikels ontstaan dat het aantal geslachte dieren met bijna 13% is afgenomen als we de vier herkomstbenamingen op het schiereiland samenvoegen. Hierdoor wordt verwacht dat de prijs aanzienlijk zal stijgen.

Autonome regio’s

Om het waterprobleem te begrijpen, is het geval van Andalusië heel duidelijk. De autonome regio heeft de capaciteit om 11.941 hm³ water op te slaan in haar stuwmeren. Normaal gesproken (dat betekent het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar) zou er rond deze tijd van het jaar ongeveer 60% van dat water beschikbaar moeten zijn. Echter, op dit moment is er slechts 29,97% (3.579 hm³) beschikbaar. De reserves zijn zelfs slechter dan vorig jaar, toen er 31,92% (3.811 hm³) beschikbaar was.

In Murcia zijn de stuwmeren nu voor 27,70% gevuld met 41 hm³ van de 148 hm³ capaciteit. In Catalonië gaat het vooral in de provincie Barcelona niet goed met slechts 15,69%, en is het gemiddelde in de regio 42,82% of 831 hm³ van de 1.950 hm³ capaciteit. Ook in Castilla-La Mancha zijn de stuwmeren nu voor 40,34% gevuld, 2.341 hm³ van de 5.803 hm³ capaciteit. In de overige autonome regio’s (op Cantabrië na) ligt de capaciteit op dit moment boven de 50%. 

Weersvoorspelling

De Spaanse weerdienst AEMET heeft aangegeven dat maart geen goed nieuws zal brengen. De slechtste voorspellingen lijken uit te komen en de inwoners van Spanje moeten zich nu richten op het gezegde ‘en abril, aguas mil’ (april doet wat hij wil), in de hoop dat de vierde maand van het jaar de dreigende droogte kan voorkomen. 

Op haar officiële Twitter-account heeft AEMET aangegeven dat “de komende tien dagen stormen op breedtegraden hoger dan die van Spanje zullen circuleren en alleen in Galicië en nabijgelegen gebieden merkbaar zullen zijn. Op de rest van het Spaanse vasteland zal de regenval zeer schaars of zelfs afwezig zijn.” Helaas zal deze trend van de komende tien dagen leiden tot “een drogere en warmere maand maart dan normaal” volgens de AEMET.

Een ernstige droogte deze zomer

Spanje lijkt niet het enige land te zijn dat deze zomer wordt getroffen door een tekort aan regenval, wat de afgelopen maanden is ervaren. Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft kortgeleden gewaarschuwd dat Europa op weg is naar een droogte vergelijkbaar met die van de zomer van 2022, die werd omschreven als een “ernstige tot buitengewone droogte”. 

Het Europese orgaan benadrukte dat de regenval van de komende weken “cruciaal” zal zijn om de toekomstige impact te bepalen van een “uitzonderlijk droge en warme winter” zoals die nu ten einde loopt. Zoals eerder vermeld, zijn de voorspellingen voor Spanje niet erg optimistisch.

Ga naar de inhoud