Motie van wantrouwen tegen de Spaanse premier met meerderheid niet aangenomen

Motie van wantrouwen tegen de Spaanse premier met meerderheid niet aangenomen
Beeld: Congreso / web

Motie van wantrouwen tegen de Spaanse premier met meerderheid niet aangenomen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zesde motie van wantrouwen in de Spaanse democratie is afgewezen, zoals verwacht werd. VOX had econoom Ramón Tamames voorgedragen als nieuwe premier van het land, maar het Congres van Afgevaardigden heeft deze kandidatuur verworpen met 201 stemmen tegen, 53 stemmen voor en 91 onthoudingen. Tijdens de stemming, die openbaar was en werd gehouden volgens de regels voor moties van wantrouwen, moesten de afgevaardigden één voor één hun stem uitbrengen door op te staan en luidop te zeggen of ze voor, tegen of onthouding stemden.

Het grootste deel van het verwachte scenario is uitgekomen. De 53 stemmen die voor de motie waren, waren afkomstig van de hele VOX-fractie, evenals één afgevaardigde van de Gemengde Groep die voorheen bij Ciudadanos zat. Naast de eerder aangekondigde onthouding van de PP, hebben ook de stemmen van de twee overgelopen afgevaardigden die werden uitgesloten van UPN en de vertegenwoordiger van Foro Asturias zich bij hen gevoegd tot een totaal van 91 stemmen.

De rest van de parlementaires, waaronder PSOE, Unidas Podemos, ERC, Ciudadanos, PNV, EH Bildu, Junts, PDeCAT, Más País, Compromís, de CUP, BNG, Teruel Existe, Coalición Canaria en PRC, heeft zich uitgesproken tegen de kandidatuur van Tamames en heeft 201 stemmen behaald.

Daarmee is een einde gekomen aan een tweedaags debat dat volgens veel Spaanse kranten, maar ook door veel Spanjaarden zelf, als iets onbenulligs en tijdverspilling wordt gezien. Van tevoren was namelijk al bekend dat deze tweede motie van wantrouwen van extreemrechts in Spanje zou mislukken waardoor twee dagen in het Congres van Afgevaardigden zijn verspild. Toch zeggen politieke kenners dat de PSOe en de Spaanse premier nu sterker uit deze motie van wantrouwen komt en er een spanning is ontstaan tussen VOX en de PP.

Moties van wantrouwen in Spanje

Het was de tweede keer dat de extreemrechtse partij VOX een motie van wantrouwen had ingediend tegen de regering van de Spaanse premier Pedro Sánchez. De eerste motie van wantrouwen van VOX mislukte faliekant in 2020, midden in de pandemie en de tweede VOX-motie werd, zoals dus al verwacht, ook geen succes.

Vanaf nu zijn er in Spanje sinds 1975 zes moties van wantrouwen ingediend in Spanje. Dat gebeurde in 1980 tegen de regering-Suarez, in 1987 tegen de regering-Gonzalez, in 2017 tegen de regering-Rajoy toen Pablo Iglesias van Podemos dit lanceerde en in 2018 toen de PP-partij veroordeeld werd voor corruptie en fraude en de huidige premier Pedro Sánchez een motie van wantrouwen indiende tegen de regering-Rajoy. Daarna volgde nog een motie wantrouwen in 2020 en 2023, beiden ingediend door VOX.

In vijf gevallen mislukte de motie van wantrouwen en werd deze niet aangenomen, maar in 2018 slaagde voor het eerst in de moderne geschiedenis van Spanje een motie van wantrouwen en werd Pedro Sánchez de nieuwe premier door Mariano Rajoy naar huis te sturen.

Ga naar de inhoud