Ontdek de hoogste waterval van Spanje in Burgos

Ontdek de hoogste waterval van Spanje in Burgos
Beeld: 123rf

Ontdek de hoogste waterval van Spanje in Burgos

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De lijst van bezienswaardigheden in Spanje is bijna eindeloos. Af en toe halen we er toch eentje uit, in de hoop wie in de buurt woont of er binnenkort op reis gaat een goed idee cadeau te doen. Deze keer gaat het om de waterval van de Nervión, de hoogste waterval van Spanje die vooral in de lente spectaculair is. Onderaan dit artikel is een video te zien.

Het dorp Berberana is een perfect voorbeeld van de combinatie van geschiedenis, natuur en architectuur. Het dorp ligt vlakbij de grens met het Baskenland in de provincie Burgos. Vandaag de dag telt het amper 80 inwoners, ooit waren dat er echter dubbel zo veel. Vanuit dit dorp emigreerde in de 17e eeuw de familie Palacios naar Venezuela.

Tot die familie behoorde de moeder van Simón Bolívar, bevrijder van grote stukken van Latijn Amerika. In het dorpje Valpuesta dat behoort tot Berberana liggen bovendien de oudste manuscripten in het Spaans bewaard. Het dorp ligt in het midden van een natuurpark en beschikt over een uitmuntende architectuur. De toren van de Condestables bijvoorbeeld (15e eeuw) of het paleis van Zaldivar.

In het natuurpark van Monte Santiago vind je indrukwekkende berkenbossen, steeneiken, een ongerepte natuur waarin bergkatten, dassen, marters, fretten en everzwijnen vrij spel hebben. In een van de meest verstopte hoeken van het park ligt de spectaculaire salto (waterval) del Nervión. Die waterval is meer dan 300 meter hoog en heeft de vorm van een paardenstaart. Het is zo zelfs een van de hoogste watervallen van West Europa. De waterval van de Nervión is natuurlijk het spectaculairst tijdens de meest regenachtige tijd van het jaar, gewoonlijk is dat dus de herfst of de lente.

Om bij de waterval te raken gaan de meeste mensen vanuit het dorp Orduña omhoog tot bij de puerto de Orduña. Deze weg is de A-2625 en loopt kronkelend de hoogte in. Eenmaal boven volg  je de weg tot je links de toegang tot de Monte Santiago ziet. Aan de ingang staat een klein huisje, en een beetje verder ligt de eerste parking. Van hieruit is het pad goed aangeduid en eenvoudig zichtbaar.

Ga naar de inhoud