Barcelona zet valken in om duivenoverlast aan te pakken

Barcelona zet valken in om duivenoverlast aan te pakken
Beeld: Ayuntamiento Barcelona / web

Barcelona zet valken in om duivenoverlast aan te pakken

Barcelona kampt al jaren met een grote duivenpopulatie, die voor veel overlast en vervuiling zorgt. Om deze problematiek aan te pakken, zal de gemeente gedurende zes weken valken inzetten in de wijk Les Corts. Deze roofvogels zullen de duivenzwermen verjagen en ervoor zorgen dat ze zich elders vestigen. Naast deze methode van valken zal Barcelona ook andere maatregelen nemen, zoals het verminderen van voedselaanbod en het beperken van nestelgelegenheden voor de vogels.

Veel duiven in steden zorgen voor problemen. Hun uitwerpselen vervuilen gebouwen en straten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook zorgen ze voor geluidsoverlast en bouwschade door nesten. In Barcelona is er al lang een groot aantal duiven. Ongeveer 350 mensen voeren dagelijks meer dan 2 kilo voedsel aan de vogels, waardoor hun populatie blijft groeien.

Barcelona heeft maatregelen genomen tegen duivenoverlast zoals bewustmakingscampagnes om voeren te ontmoedigen, anticonceptiemiddelen voor beperking voortplanting en het verwijderen van nestelmogelijkheden.

Om de duivenproblematiek effectiever aan te pakken, heeft de gemeente Barcelona nu besloten om ook valkenarij in te zetten. Deze oude jachttechniek maakt gebruik van roofvogels, in dit geval valken (halcones), om andere vogels te verjagen.

Tijdens het proefproject zal een gekwalificeerde valkenier met zijn valken naar locaties in Les Corts gaan waar grote concentraties duiven aanwezig zijn. Door de valken te laten vliegen, zullen de duiven zich bedreigd voelen en de plek verlaten. De aanwezigheid van de roofvogels zal de duiven ervan weerhouden om terug te keren.

Het gebruik van valken om duiven te verjagen heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het een diervriendelijke en milieuvriendelijke methode, aangezien de duiven niet worden gedood, maar enkel verjaagd. Daarnaast is het een efficiënte aanpak, omdat de duiven snel zullen reageren op de aanwezigheid van natuurlijke roofdieren als valken.

In het geval van Barcelona zal de valkenarij gedurende zes weken worden ingezet in de wijk Les Corts, meer bepaald rond het Camp Nou-stadion en in enkele parken. Gedurende de eerste twee weken zullen dagelijks valken worden ingezet tussen 8 en 16 uur. Daarna zal er drie dagen per week een onderhoudsbeurt plaatsvinden om de duiven weg te houden.

Ga naar de inhoud