Sneeuw is teruggekeerd op de hoogste berg van Spanje Teide op Tenerife

Sneeuw is teruggekeerd op de hoogste berg van Spanje Teide op Tenerife
Beeld: AEMET / web

Sneeuw is teruggekeerd op de hoogste berg van Spanje Teide op Tenerife

De Canarische Eilanden hebben de afgelopen weken te maken gehad met een aanhoudende Calima, waardoor de lucht vaak een bruine kleur had. Het leek erop dat de Teide deze winter voor het eerst in 100 jaar geen sneeuw zou zien, maar een verandering in het weer zorgde toch voor een winters landschap op de hoogste top van Spanje.

Deze onverwachte sneeuwval op de top van de Teide is te danken aan een zogenaamde DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos), een geïsoleerde depressie op hoge niveaus. Vanaf de vroege ochtenduren op vrijdag heeft deze DANA het Nationale Park van de Teide bedekt met een witte laag sneeuw.

De DANA die verantwoordelijk is voor de sneeuwval op de Teide, zal ook haar stempel drukken op het weer in de rest van de Canarische Eilanden dit weekend. De weersvoorspellingen wijzen erop dat de DANA vanaf vrijdag tot en met zondag boven de archipel zal blijven hangen, wat zal leiden tot onstabiele weersomstandigheden.

Er wordt regen voorspeld, mogelijk zelfs intense buien met onweer. Het is moeilijk te voorspellen welke gebieden precies het zwaarst getroffen zullen worden en hoe lang dit weerfenomeen zal aanhouden. In eerste instantie lijken de oostelijke eilanden Lanzarote en Fuerteventura het meest getroffen te worden door de neerslag. Toch bestaat er ook een kans dat de regen zich uitbreidt naar de zuidoostelijke hellingen van Tenerife en Gran Canaria.

Zaterdag wordt naar verwachting het meest extreme weer verwacht. Naast regen en onweer is er een kans op hagel en sneeuw tussen 2000 en 2200 meter hoogte. Verder worden er krachtige windstoten uit het noorden verwacht, vooral op de eilanden met een grillig reliëf. Hoewel het weer naar verwachting op zondag stabieler zal worden en de DANA waarschijnlijk zal verdwijnen, is het mogelijk dat de ongunstige omstandigheden nog een tijdje aanhouden.

Hoe de DANA precies zal toeslaan op de Canarische Eilanden is dus nog onduidelijk, maar de regionale overheid heeft maatregelen genomen en heeft het noodplan geactiveerd voor als dat nodig zou zijn de komende dagen. Niet alleen vanwege mogelijke sneeuwval vanaf 2000 meter hoogte en regen op de rest van de grotere eilanden, maar ook vanwege de harde windvlagen en wilde zee met hoge golven.

Ga naar de inhoud