Search
menu
Search

Vliegveld van Teruel op twee na grootste parkeerplaats vliegtuigen van Europa

Vliegveld van Teruel grootste parkeerplaats vliegtuigen van Europa
Beeld: Aeropuerto de Teruel

Vliegveld van Teruel op twee na grootste parkeerplaats vliegtuigen van Europa

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – ‘Teruel Exista’ ofwel Teruel bestaat, dat wordt al jaren geroepen door de politici en inwoners van deze provincie in het zuiden van de autonome regio Aragón. Teruel heeft iets meer dan 134.000 inwoners, veel cultureel erfgoed en prachtige natuur maar het heeft ook een regionaal vliegveld. Dat is echter geen gewoon vliegveld voor passagiers met de gebruikelijke terminals en parkeerplaatsen maar een vliegveld dat gebruikt wordt om vliegtuigen te stallen en onderhouden. Maar vanwege het succes is het vliegveld te klein geworden.

Op dit moment is het Aeropuerto de Teruel ook wel Aeropuerto de Teruel-Caudé (TEV) of onder de commerciële naam Plataforma Aeroportuario – Teruel PLATA genoemd een plaats in Spanje waar op Madrid na de meeste buitenlandse en Spaanse vliegtuigen te vinden zijn.

Daarbij gaat het niet om vliegtuigen die passagiers af en aan vliegen maar wel om geparkeerde vliegtuigen omdat deze tijdens de corona-crisis niet kunnen vliegen.

In mei 2020 stonden er 90 vliegtuigen bij het vliegveld van Teruel gestald of geparkeerd maar in december 2020 steeg dat naar 133 vliegtuigen wat meteen het hoogste aantal gestalde vliegtuigen bij één vliegveld van Europa was. In maart 2021 stonden er 137 vliegtuigen maar inmidels is het aantal geparkeerde vliegtuigen weer iets gedaald naar 113 wat nog steeds heel veel is.

De stijging van het aantal vliegtuigen werd mogelijk na een snelle investering en (alweer vierde) uitbreiding waarna het vliegveld 120 tot 125 vliegtuigen kan stallen. Het aantal vaste werknemers steeg ook van 130 naar 170.

De toestellen van verschillende Spaanse maar ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen (zie foto voor het blauw van de KLM) staan echter niet alleen maar geparkeerd op de landingsbanen en parkeerstroken van dit regionale vliegveld maar ze worden daar ook onderhouden. Want ondanks dat ze niet vliegen moeten de motoren toch af en toe functioneren.

Top 10

De website ch-aviation.com wat een van de belangrijkste informatiebronnen is wat betreft de wereld van het vliegen, heeft in maart 2021 een aangepast overzicht geplaatst met de vliegvelden waar in Europa de meeste vliegtuigen gestald staan.

Daaruit blijkt dat er in Teruel op dat moment 137 vliegtuigen te vinden waren wat minder is dan in Madrid-Barajas waar 152 vliegtuigen stonden. Het derde Spaanse vliegveld op de top 25 lijst is Ciudad Real Central in Castilla-La Mancha met 75 vliegtuigen.

Na Madrid (1) en Teruel (3) staat het Franse vliegveld van Lourdes (2) op de top 10 lijst met 140 vliegtuigen gevolgd door Londen Gatwick (4) met 102, Londen Stansted (5) met 98, Istanbul Atatürk (6) met 79, Budapest (7) met 79, St Athan in Wales (8) met 77 en Ciudad Real Central (8) met 75 vliegtuigen.

De 152 gestalde vliegtuigen in Madrid, de 137 vliegtuigen in Teruel of de 75 vliegtuigen in Ciudad Real lijkt heel veel maar als we kijken naar het vliegveld Roswell International Air Center in het Amerikaanse New Mexico waar 792 vliegtuigen gestald staan of Victorville Southern Californian Logistics waar 586 vliegtuigen te vinden zijn dan lijkt het niet veel. (cijfers van maart 2021)

Ga naar de inhoud