Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities

Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities
Beeld: Eugenio Monesma / pyrene P.V.

Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie van Spanje houdt weet dat het land een rijke artisanale kennis heeft opgebouwd. De geografische verscheidenheid en de nauwe band met het platteland hebben doorheen de eeuwen een schat aan inzichten geproduceerd. Eugenio Monesma Moliner trekt al jaren met zijn camera door het land om zo veel mogelijk daarvan in beeld te brengen.

Van bomen vellen, leidaken bouwen, natuurlijk touw maken tot ijzer smeden: Eugenio Monesma houdt zich al een paar decennia lang bezig met het documenteren van de kennis over het traditionele Spaanse handwerk. Het gros daarvan is te bekijken op zijn Youtube kanaal dat meer dan een half miljoen volgers heeft en een paar honderd van zijn documentaires bundelt. 

In totaal heeft Monesma meer dan 2.800 korte en lange documentaires gemaakt over traditionele feesten, verloren beroepen, muziekinstrumenten of zelfs oude recepten. Zijn oeuvre is van onschatbare waarde voor het Spaanse culturele geheugen, zeker nu de modernisering in snel tempo heel wat traditionele kennis laat verloren gaan.

Wie Spaans spreekt en geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Iberische schiereiland, vindt in de films van Monesma waarschijnlijk uren kijkplezier. Heel vaak zijn het ouderen die een centrale rol spelen en met de wonderbaarlijke kunde van de handwerkers de oude Spaanse beroepen beheersen. Monesma brengt hen voor de camera en laat hen zelf vertellen hoe hun kunst in elkaar zit, zodat het lijkt alsof je er zelf gewoon bij staat. 

Net omdat Monesma werkt om het vergeten tegen te gaan, vindt hij het ook belangrijk dat zijn werk zo beschikbaar mogelijk is. Door alles met mondjesmaat op Youtube te plaatsen, hoopt hij mensen te inspireren een voorbeeld te nemen aan de Spaanse voorouders en de traditie zo veel mogelijk in leven te houden. Wie weet vind jij er ook wel iets dat jou betovert? HIER vind je nog eens alle films op een rijtje.

Ga naar de inhoud