Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities

Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities
Beeld: Eugenio Monesma / pyrene P.V.

Maak kennis met Eugenio Monesma: filmmaker en beschermengel van oude Spaanse tradities

MADRID – Wie van Spanje houdt weet dat het land een rijke artisanale kennis heeft opgebouwd. De geografische verscheidenheid en de nauwe band met het platteland hebben doorheen de eeuwen een schat aan inzichten geproduceerd. Eugenio Monesma Moliner trekt al jaren met zijn camera door het land om zo veel mogelijk daarvan in beeld te brengen.

Van bomen vellen, leidaken bouwen, natuurlijk touw maken tot ijzer smeden: Eugenio Monesma houdt zich al een paar decennia lang bezig met het documenteren van de kennis over het traditionele Spaanse handwerk. Het gros daarvan is te bekijken op zijn Youtube kanaal dat meer dan een half miljoen volgers heeft en een paar honderd van zijn documentaires bundelt. 

In totaal heeft Monesma meer dan 2.800 korte en lange documentaires gemaakt over traditionele feesten, verloren beroepen, muziekinstrumenten of zelfs oude recepten. Zijn oeuvre is van onschatbare waarde voor het Spaanse culturele geheugen, zeker nu de modernisering in snel tempo heel wat traditionele kennis laat verloren gaan.

Wie Spaans spreekt en geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Iberische schiereiland, vindt in de films van Monesma waarschijnlijk uren kijkplezier. Heel vaak zijn het ouderen die een centrale rol spelen en met de wonderbaarlijke kunde van de handwerkers de oude Spaanse beroepen beheersen. Monesma brengt hen voor de camera en laat hen zelf vertellen hoe hun kunst in elkaar zit, zodat het lijkt alsof je er zelf gewoon bij staat. 

Net omdat Monesma werkt om het vergeten tegen te gaan, vindt hij het ook belangrijk dat zijn werk zo beschikbaar mogelijk is. Door alles met mondjesmaat op Youtube te plaatsen, hoopt hij mensen te inspireren een voorbeeld te nemen aan de Spaanse voorouders en de traditie zo veel mogelijk in leven te houden. Wie weet vind jij er ook wel iets dat jou betovert? HIER vind je nog eens alle films op een rijtje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.