Waar hebben de inwoners de hoogste levensverwachting in Spanje?

Waar hebben de inwoners de hoogste levensverwachting in Spanje?
Beeld: canva

Waar hebben de inwoners de hoogste levensverwachting in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In heel Spanje is de levensverwachting 82,14 jaar maar er zijn autonome regio’s waar dat hoger of lager is. In het onderzoek ‘Ranking de Territorios por la Economía Senior 2021’ van de Fundación Mapfre is gekeken naar diverse onderdelen zoals demografie, werkgelegenheid, sociale participatie, pensioenen, openbare ruimten en gezondheidsdiensten. Daaruit is een lijst samen te stellen van de autonome regio’s met de hoogste levensverwachting.

Er zijn al vaker onderzoeken en studies geweest naar de levensverwachtingen in Spanje en andere landen maar dit keer heeft de Fundación Mapfre alleen gekeken naar de Spaanse regio’s. Volgens het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) leven in Spanje 9.475.866 personen van 65 jaar of ouder en is dat aantal zelfs meer dan 16 miljoen als gekeken wordt naar 55-plussers in Spanje, dat is 33% van alle inwoners van het land.

De gemiddelde levensverwachting in heel Spanje is volgens dit onderzoek 82,14 jaar maar de levensverwachting met gezonde jaren, dat zijn het gemiddelde aantal jaren dat een persoon naar verwachting leeft zonder functionele beperkingen of invaliditeit, is ‘slechts’ 55,71 jaar gemiddeld in heel Spanje. Dat zou dus betekenen dat de gemiddelde inwoner van Spanje 26,43 jaar leeft met een functionele beperking en/of invaliditeit.

Als we kijken naar de levensverwachting sinds de geboorte dan is dat op de Balearen eilanden 83,44 jaar, in de regio Navarra 83,35 jaar en in Galicië 83,34 jaar. Kijken we naar de levensverwachting sinds de geboorte met gezonde jaren is dan is dat in La Rioja 62,71 jaar, in Castilië en León 61,21 jaar en in Baskenland 59,92 jaar.

Ook interessant is de levensverwachting of het nog te leven jaren vanaf 65 jaar wat in Galicië nog 21,55 jaar is, op de Balearen eilanden 21,19 jaar en in baskenland 21,15 jaar. 

Als we kijken naar het percentage 55-plussers dan staat Asturië bovenaan met 42,5% van het totaal aantal inwoners van die autonome regio. In Castilië en León is dat percentage 41,2% en in Galicië 40%. Wat betreft de 55-plussers werkt 23% nog in Castilië en León, 22,8% in Asturië en 21,4% in Cantabrië. De werkloosheidspercentages bij 55-plussers zijn het laagst in Baskenland met 6,8% gevolgd door Navarra met 7% en La Rioja met 8,2%.

Ga naar de inhoud