Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het tapas-fenomeen in Nederland

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het tapas-fenomeen in Nederland
Beeld: Screenshot video

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt het tapas-fenomeen in Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse tv-programma Keuringsdienst van Waarde heeft het fenomeen tapas geanalyseerd. Nu het weer lekker weer is geworden gaan veel mensen weer gezellig borrelen al heet dat tegenwoordig meer tapas eten, lekker Spaans en lekker zomers toch? Of is dat niet zo? De experts van het populaire tv-programma gingen op onderzoek uit naar wat nu eigenlijk tapas zijn, waarom de Nederlandse bakjes gevuld met hapjes geen tapas zijn en waarom ze veel duurder zijn.

Het team ging op onderzoek uit naar het fenomeen tapas. Als je in Spanje bekend bent dan weet je dat je tapas in bijna elke bar kunt vinden en dat het eigenlijk geen maaltijden zijn maar kleine hapjes die oorspronkelijk gratis bij een drankje gegeven worden. Op veel plaatsen in Spanje is dat nog steeds het geval al gebeurt het gratis geven steeds minder.

Maar over een ding kunnen we duidelijk zijn: hetgeen wat in Nederland in plastic bakjes verkocht wordt als tapas zijn absoluut geen tapas. Dat vindt ook de Real Academia de Gastronomia die door een verslaggever van Keuringsdienst van Waarde bezocht werd in Madrid. Ook de eigenaar en kok van een tapasbar in Madrid konden niet geloven dat hetgeen in Nederland verkocht wordt tapas genoemd wordt.

Via de telefoon werden door de makers van het programma meerdere vragen gesteld aan producenten van de ‘tapas-bakjes’ waarbij eigenlijk het antwoord samengevat is: als het kleine hapjes zijn in bakjes dan zijn het tapas, maakt niet uit wat het eten is als het maar weinig is en duurder, het hoeft niet eens Spaans te zijn. Want als de leverworst, jamon serrano en Nederlandse kaas gesneden is dan mag de prijs omhoog omdat het tapas zijn, dat staat toch op het bakje!

Al met al komen de Nederlandse tapas er niet goed vanaf in deze aflevering en om eerlijk te zijn hebben de Nederlandse tapas ook niet veel te maken met de echte tapas-cultuur in Spanje. Hieronder plaatsen we de de link naar de video (25 minuten) mocht je deze niet gezien hebben. Mocht je NLZiet hebben dan kun je het ook daar terugkijken.

LINK NAAR VIDEO

Keuringsdienst van Waarde is een Nederlands consumenten televisieprogramma dat uitgezonden wordt door de KRO-NCRV op NPO3. Het programma geeft inzicht in de productie van voedsel en andere consumentenproducten en probeert op dat gebied zin van onzin te scheiden. De titel van het programma is een woordspeling op de naam van de voormalige keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren, die in 2002 opging in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ga naar de inhoud