Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (57)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (57)
Beeld: Ingezonden

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (57)

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Deze week zijn de zonnepanelen geïnstalleerd. Tom heeft de afgelopen weken een handige, hoge en vooral grote overkapping gemaakt waar 18 zonnepanelen op zijn geplaatst. Hierdoor profiteren wij van de zon, maar ook van de schaduw door de overkapping van de panelen. Twee vliegen in één klap dus. We hebben natuurlijk een omvorming die ervoor zorgt dat zonne-energie omgezet wordt in bruikbare energie, maar we hebben niet voor batterijen gekozen. 1 omdat deze behoorlijk aan de prijs zijn en 2, binnenkort kan er teruggeleverd gaan worden. De extra energie die we niet gebruiken wordt dan opgeslagen op een virtuele batterij, ergens in een cloud. Die kunnen we dan gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt en dat wat aan het eind van de maand over is, krijgen we als korting de maand erop. Maar er zit nog wel een addertje ergens verstopt. Als Iberdrola (de grootste energiemaatschappij van Spanje) vindt dat wij hiervoor niet in aanmerking komen, dan hebben we flinke pech.

Ja, we weten het, maar Spanje loopt nu eenmaal iets achter op Nederland en België. Het is al een hele verandering vergeleken met 5 jaar geleden. Toen bestond er een soort belasting / boete, opgelegd door Iberdrola, op het hebben van zonnepanelen en dan vooral op het opwekken en gebruiken van zonne-energie. Wij woonden toen op het platteland en waren niet aangesloten op de nutsvoorzieningen, dan was gebruik van panelen gelukkig toegestaan zonder boete. Maar als je aangesloten was op het elektranet moest je dus betalen om energie met zonnepanelen te gebruiken, eigenlijk best zot. Gelukkig heeft de Europese Unie hier een stokje voor gestoken en kan het nu allemaal wel. Je ziet dan ook meer en meer zonnepanelen tevoorschijn komen. Soms zelf hele velden vol.

Ons vorige huis was volledig off-grid, we waren op geen enkele voorziening aangesloten en voor de energie waren wij dus afhankelijk van de zonnepanelen en de batterijen. Op een grijze dag werden we al voorzichtig met het gebruiken van het elektra en na een paar dagen zonder zon moesten we de generator erbij aanzetten om ons huis te voorzien van elektra. Hierdoor werden we wel heel bewust van het gebruik van apparaten. Wilden we wat snacken dan moest dat overdag, ook de wasmachine zetten we alleen aan wanneer de zon scheen. Douchen met warm water en koken deden we door middel van gasflessen. Dat was in het begin wel even wennen als je gewend bent aan de luxe van de nutsvoorzieningen. Maar goed, nu zijn we weer aangesloten op het net en daar ben je ook zo weer aangewend.

Het bedrijf dat nu de aansluiting heeft geregeld en onze panelen heeft geplaatst, heeft alles zeer vakkundig geïnstalleerd met goede materialen. Ze hebben vooraf alle tijd genomen om alle vragen te beantwoorden en goed uit te zoeken wat we nodig hebben. Ze regelen ook de aanvraag van subsidie en het bureaucratische gedeelte met de energiemaatschappij. Wij zijn zeer tevreden en mocht je er ook over denken om zonnepanelen te plaatsen, dan bevelen wij hen van harte aan. Stuur ons even een berichtje en we geven de naam door van het bedrijf. Hasta luego, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud