NASA toont dreiging van stijgende zeespiegel in Spanje op kaart

NASA toont dreiging van stijgende zeespiegel in Spanje op kaart
Beeld: AI-beeld / redactie

NASA toont dreiging van stijgende zeespiegel in Spanje op kaart

De gegevens van NASA laten zien dat de stijging van de zeespiegel een ernstige bedreiging vormt voor veel kustgebieden in Spanje. Barcelona en Galicië worden het zwaarst getroffen, maar ook andere regio’s in het noorden en zuiden van het land zullen de gevolgen ondervinden. Al deze informatie is te vinden op DEZE interactieve kaart.

De impact van de stijging van de zeespiegel op de economie, infrastructuur en leefbaarheid in deze regio’s zal aanzienlijk zijn. Toerisme, visserij en andere kustgebonden activiteiten zullen zwaar worden getroffen, terwijl de kosten voor kustbescherming een zware belasting zullen vormen voor de regionale en lokale overheden.

Om de gevolgen van de stijgende zeespiegel aan te pakken, is dringend actie vereist. Investeringen in kustbescherming, programma’s voor de herlocatie van getroffen gemeenschappen en de diversificatie van de regionale economieën zullen essentieel zijn om de weerbaarheid van deze regio’s te vergroten.

Volgens de gegevens op de kaart zal Barcelona de stad zijn die het hardst wordt getroffen door de stijging van de zeespiegel. Voor het jaar 2030 wordt een stijging van 13 cm verwacht, 43 cm voor 2070 en 75 cm voor het jaar 2100. De voorspelde cijfers voor 2150, 126 centimeter, zijn het meest verontrustend.

Aan de andere kant worden drie van de meest bevolkte steden in Galicië het zwaarst getroffen door dit probleem. Vigo, A Coruña en Vilagarcía de Arousa gaan in de kustgebieden en hun omgeving veel land verliezen door de opmars van het water. Tegen 2030 zal het water tussen de elf en twaalf centimeter groeien. In 2070 zal het water tussen de 40 en 42 centimeter gestegen zijn, en in de volgende eeuw zal het er zelfs 73 cm boven staan.

Er zijn verschillende andere Spaanse steden die te maken zullen krijgen met een aanzienlijke stijging van de zeespiegel. Gijón, in Asturië, is de volgende Spaanse stad die op de NASA-lijst verschijnt. In de komende zes jaar zal het niveau van de Cantabrische Zee naar verwachting met ongeveer 10 centimeter stijgen en tegen het jaar 2100 zal dit 66 centimeter bedragen.

Ook in het noorden van Spanje wordt een stijging van de zeespiegel verwacht, met Santander die een toename van 72 centimeter tegen 2100 voorspelt, terwijl Bilbao een stijging van 69 centimeter zal hebben. Daarnaast zijn Huelva, Tarifa en Málaga in het Andalusië ook zorgwekkend, met respectievelijk 69, 64 en 61 cm stijging die wordt voorspeld.

De waarschuwing van NASA is een duidelijk signaal dat het klimaatverandering een urgent probleem is dat om onmiddellijke aandacht en actie vraagt. Door samenwerking en gecoördineerde inspanningen op regionaal, nationaal en internationaal niveau kunnen we de gevolgen van de zeespiegelstijging in Spanje en elders in de wereld proberen te beperken.

Ga naar de inhoud