Hoge temperaturen in Spanje tot 40 graden dit weekend

Hoge temperaturen in Spanje tot 40 graden dit weekend
Beeld: 123rf

Hoge temperaturen in Spanje tot 40 graden dit weekend

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het gaat een warm weekend worden met temperaturen die tot 10 graden hoger liggen dan normaal voor de tijd van het jaar waarbij maxima van 40 graden bereikt kunnen worden. Naast de hoge dagtemperaturen wordt het ook ‘s nachts warmer dan normaal en spreekt men over tropische nachten.

Eigenlijk is het de laatste dagen al te merken in Spanje en zijn de temperaturen al gestegen naar hoogtes die niet normaal zijn voor de tijd van het jaar. Dat het op veel plaatsen zo warm is, is extra vervelend tijdens de corona-crisis en noodtoestand want het is verplicht met een mondkapje rond te lopen en men mag op veel plaatsen niet zwemmen in de zee of in de zwembaden.

Op vrijdag steeg het kwik al naar 37,2 graden in Ecija (Sevilla) en werd het volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet net zo warm bij het vliegveld van Córdoba. Bij het vliegveld van Jerez de la Frontera (Cádiz) steeg het kwik naar 36,5 graden terwijl het 36,2 graden werd in Andújar )Jaén), 35,8 graden bij het vliegveld van Sevilla en 35,7 graden bij Tablada (Sevilla).

Voor dit weekend worden door de Aemet hoge temperaturen voorspeld in het zuiden van Spanje met name in de autonome regio’s Andalusië, Extremadura, delen van Castilla-La Mancha en in de regio Valencia en op de Balearen eilanden.

Hier kan het kwik stijgen naar 38 graden of meer in de provincies Córdoba en Sevilla, kan het tussen de 30 en 33 graden worden in Huelva, Almería, Granada, Murcia, Extremadura, in Castilla-La Mancha, in de regio Madrid en in de provincie Lerida.

Verder zullen er langs de Middellandse Zeekust temperaturen gemeten worden van 26 tot 30 graden zoals in de provincies Alicante, Valencia, Castellón, Tarragona, Barcelona en Gerona. Ook op de Balearen eilanden worden hoge temperaturen verwacht tot 28 graden.

Ga naar de inhoud