Pere Aragonés gekozen tot nieuwe regiopremier Catalonië

Pere Aragonés gekozen tot nieuwe regiopremier Catalonië
Beeld: Europa Press

Pere Aragonés gekozen tot nieuwe regiopremier Catalonië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vrijdag hebben de regionale parlementariërs in het Catalaanse Parlement de plaatsvervangend regiopremier Pere Aragonés uiteindelijk gekozen tot nieuwe regiopremier van Catalonië. De 41-jarige Aragonés hoort bij de ERC-partij en is de 132e (?) regiopremier van de autonome regio geworden en de opvolger van Quim Torra die zijn ambt moest afstaan (overigens blijkt het cijfer 132 niet helemaal correct te zijn en is dat een cijfer dat bedacht is door het separatisme zoals hier te lezen is).

Afgelopen 14 februari 2021 vonden in Catalonië de 13e democratische regionale verkiezingen plaats met een lage opkomst van 53,42% van alle 5,6 miljoen stemgerechtigden. Uiteindelijk zijn de 2021-verkiezingen geëindigd in een gelijkspel tussen de PSC (PSOE) en ERC maar is de PSC van Salvador Illa de winnaar wat betreft het aantal stemmen. Dat wil zeggen, de PSC wist 22,99% van de stemmen te krijgen wat 643.727 personen zijn terwijl ERC 21,33% van de stemmen kreeg wat 597.209 personen zijn.

Maar wat betreft zetels heeft de PSC 34 en ERC 33 zetels gekregen Junts 32 zetels heeft en NIEUW in het Catalaanse parlement VOX 11 zetels heeft. De separatistische partij CUP kreeg 9 zetels, En Comú (Podemos) 8 zetels, Ciudadanos 6 zetels en de PP 3 zetels. De grote verliezers waren Ciudadanos die 30 parlementariërs verliest en de PP die van 4 naar 3 zetels ging.

Al met al kon de PSC-partij geen regering vormen omdat Salvador Illa niet genoeg zetels bij elkaar kreeg en omdat de drie separatistische partijen ERC, JUNTS en CUP samen wel genoeg zetels hadden om een nieuwe regionale regering te vormen met Pere Aragonés als nieuwe regiopremier.

Maar de onderhandelingen tussen ERC en JUNTS verliepen erg moeilijk en het leek er lange tijd op dat er wellicht nieuwe verkiezingen nodig waren omdat beide partijen het niet eens werden met elkaar. Iets wat uiteindelijk op het allerlaatste moment wel gebeurde waarna men tot stemming kon overgaan in het Catalaanse parlement. 

Pere Aragonés kreeg de stemmen van zijn eigen partij ERC (33 zetels), van Junts per Catalunya (32) en de CUP-party (9). De overige partijen, te weten PSC (34 zetels), VOX (11), En Comú Podem (8), Ciudadanos (6) en de PP-partij (3), stemden tegen.

Ga naar de inhoud