10x kleurrijk in Spanje

10x kleurrijk in Spanje
Beeld: Pixabay

10x kleurrijk in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer.

Als je in Spanje rondrijdt dan lijken veel dorpen en steden op elkaar maar zo heel af en toe vallen bepaalde plaatsen meer op en zijn ze een bezoekje waard. Daar waar de meeste dorpen dezelfde kleuren hebben zijn er enkele uitzonderingen in het land waarbij de gevels van alle kleuren zijn voorzien wat het geheel van woningen een vrolijk zomers tintje geeft of dat het gebruik van de bouwmaterialen een dorp een bepaalde kleur en sfeer heeft gegeven.

We beginnen deze tocht aan de Middellandse Zee in de Comunidad Valenciana en Catalonië waarna we de weg vervolgen richting Asturië aan de Atlantische Oceaan, door Aragón en Castilla-La Mancha rijden om via Andalusië naar de Canarische Eilanden te trekken. Dit alles om de mooiste, kleurrijkste en speciaalste dorpen en steden te bezoeken om deze 10x samen te stellen. Ken jij ze al?

538ad4fb4892e4985cfe5a0fe8f7fac3
Beeld: 123rf

1- Villajoyosa (Comunidad Valenciana)

Onze eerste stop is in de kustplaats Villajoyosa, net onder het zeer populaire Benidorm aan de Costa Blanca in de provincie Alicante. Dit van oorsprong gezellige vissersdorp is een bezoekje waard vanwege de kleurige huizen langs de zeepromenade en in het dorp zelf. Na jaren van verval en verwaarloosde huizen besloot de gemeente jaren geleden de boel op te knappen en veel van de woningen een verschillende kleur te geven. Hierdoor is het dorp niet alleen zeer kleurrijk en vrolijk geworden maar is het tevens uitgegroeid tot een zeer geliefde toeristenplaats en excursiebestemming.

bed4c10b0bc5dd337953bd2922e6354b
Beeld: 123rf

2- Girona (Catalonië)

In het geval van Girona gaat het niet om een dorp maar om een stad, de regionale hoofdstad van de gelijknamige provincie om precies te zijn. De stad Girona is met name bekend vanwege het prachtig gerestaureerde middeleeuwse centrum met de beroemde kathedraal en de lange en hoge trappen (ook te zien in Game of Thrones seizoen 6). Daarnaast heeft Girona langs de rivier Oñar vele woningen die allemaal anders gekleurd zijn waarbij deze zeer mooi opvallen als de zon erop schijnt en goed te bekijken (en fotograferen) zijn vanaf de vele bruggen die over de rivier de twee delen van Girona met elkaar verbinden. Het is niet helemaal bekend waarom de huizen langs de rivier verschillende kleuren hebben maar dat is waarschijnlijk gedaan om het geheel een vrolijk uiterlijk te geven, met name als de rivier droog staat vanwege watergebrek.

5946dffc046b31938d1b2bbe0a951ab0
Beeld: 123rf

3- Cudillero (Asturië)

Het leuke en gezellige kleine dorp Cudillero is prachtig gelegen in een inham aan een kleine baai aan de Atlantische Oceaan in de deelstaat Asturië. Cudillero is nog steeds een vissersdorp maar het feit dat alle woningen felle kleuren hebben en er tientallen bars en restaurants te vinden zijn heeft dit dorp omgetoverd tot een toeristische trekpleister. Gedurende de zomermaanden is het enorm druk met busladingen vol met mensen maar buiten de maanden juli en augustus is het goed en rustig wandelen in het leuke dorp. Vanaf de mirador boven het oude dorp heb je een prachtig uitzicht over de huizen die alle kleuren van de regenboog dragen. Een plaatje!

64018f78fddc094ac0f1b6f1d368660d
Beeld: 123rf

4- Los Pueblos Blancos (Andalusië)

Witter dan wit zijn de huizen, kerken en andere gebouwen in de witte dorpen ofwel “los pueblos blancos” die te vinden zijn in meerdere provincies in Andalusië. De bekendste zijn wellicht de dorpen Arcos de la Frontera, Grazalema, Setenil de las Bodegas, Zahara de la Sierra en Olivera (zie foto) in de Sierra de Cádiz. Er zijn echter ook witte dorpen te vinden in de provincie Málaga zoals Mijas of Frigiliana en daarnaast dorpen in de provincie Almería zoals La Isleta, Agua Amarga en Mojácar. Stuk voor stuk zijn de witte dorpen interessant genoeg om te bezoeken.

58bef6e28bf5d06b5d4101016725f88c
Beeld 123rf

5- San Juan wijk in las Palmas (Gran Canaria)

Hoog boven de stad Las Palmas de Gran Canaria op het Canarische eiland Gran Canaria is de wijk San Juan te vinden. Voeger een troosteloze wijk die niet veel goeds uitstraalde totdat men besloot de woningen allemaal van een ander kleurtje te voorzien. In 1934 besloot de schilder en kunstenaar Jorge Oramas dat de huizen in de kleuren geel, rood en blauw geverfd moesten worden en zo gezegd zo gedaan. De wijk San Juan is nu een toeristische hotspot geworden waarbij er vele foto’s van een afstand worden gemaakt van een van de uitzichtspunten maar ook in de wijk zelf.

19676548418a12ca3b996545421c7bde
Beeld: 123rf

6- Puerto Mogán (Gran Canaria)

Het kustplaatsje Puerto Mogán, welke aan de meer in het binnenland liggende gemeente Mogán toebehoort, is toeristisch zeer interessant vanwege de weekmarkt waar alle toeristen vanuit de grote kustplaatsen naar toe komen maar ook vanwege de kleurige huizen in de gezellige jachthaven Puerto de Mogán. Echt oud en authentiek is Puerto de Mogán nu ook weer niet want het werd tussen 1983 en 1988 gebouwd als jachthaven van de gemeente Mogán. Dit kleine plaatsje wordt ook wel het Venetië van de Canarische Eilanden genoemd vanwege de vele kanalen, bruggen en kleurige woningen die er te vinden zijn. Deze huizen zijn niet hoger dan twee verdiepingen en worden hoofdzakelijk door toeristen bewoond en verhuurd als vakantie appartementen/woningen.

bf8346558c1a21df27e15ca467abfb44
Beeld 123rf

7- San Andrés (Tenerife)

Het dorp San Andrés op het Canarische Eiland Tenerife is een van de oudste dorpen van het eiland maar is tegenwoordig meer bekend als een grote toeristenplaats vanwege het mooie strand en de vele appartementencomplexen die er te vinden zijn. Een deel van de woningen in het dorp welke tegen de heuvel zijn gebouwd zijn voorzien van vrolijke kleuren zoals geel, rood en blauw.

3f607a22ce4ebcfb0d1fcd6ccfa3880d
Beeld: 123rf

8- Albarracín (Aragón)

Het prachtige dorp Albarracín In de provincie teruel in de deelstaat Aragón staat ook wel bekend als het roze dorp. Die naam dankt het dorp aan de bouwmaterialen die gebruikt zijn voor de bouw van de huizen, kerk en andere gebouwen. Recent is dit dorp terecht uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje en het is zeker een bezoekje waard. De roze kleur in de gevels van de gebouwen komt omdat men de lokale materialen heeft gebruikt die een bepaald mineraal heeft waardoor de stenen roze gekleurd zijn.

927d80b907a75917fb5b4f512a67d4b1
Beeld: 123rf

9- Pueblos negros (Castilla-La Mancha)

De provincie Guadalajara in de deelstaat Castilla-La Mancha staat bekend om de zogenaamde “pueblos negros” ofwel de “zwarte dorpen”. Dit zijn dorpen waarvan de huizen en andere constructies gebouwd zijn door gebruik te maken van zwarte leisteen. Deze zijn echter niet alleen te vinden in de provincie Guadalajara maar ook in veel andere bergdorpen zoals in de Pyreneeën in Aragón en in Castilla y León. Op de foto staat het bekende dorp Campillo de Ranas, welke samen met dorpen als Majaelrayo, Tamajón, Valverde los Arroyos en el Cardoso de la Sierra hoopt dit jaar of de komende jaren de titel UNESCO Werelderfgoed te krijgen.

ee8e00d0f28c58dd0f7afbeee73ff685
Beeld: 123rf

10- Mutriku/Motrico (Baskenland)

Motrico (in het Spaans) of Mutriku (in het Baskisch) is een gemeente die direct aan de Cantabrische Zee ligt in de provincie Guipúzcoa. Net zoals Cudillero zijn de huizen rondom de haven gebouwd en zijn er diverse van hen die in verschillende kleuren geverfd zijn. Wat de reden daarvoor was is ons niet helemaal bekend maar het geeft wel een vrolijk effect (in een dorp waar het vaak grijs ziet vanwege de bewolking).

Ga naar de inhoud