Het risico van de oorlog brengt rijke Noorderlingen naar de Costa del Sol

Het risico van de oorlog brengt rijke Noorderlingen naar de Costa del Sol
Beeld: Canva

Het risico van de oorlog brengt rijke Noorderlingen naar de Costa del Sol

MÁLAGA – Na de Russische invasie in Oekraïne voelden ook de Noordelijke en Oostelijke Europese landen de grond onder hun voeten heter worden. Finland, dat een lange grens deelt met Rusland, en Zweden vroegen vorige week al toe te treden tot de NAVO. Nu blijkt ook dat heel wat gegoede Noorderlingen al preventief op zoek gaan naar een tweede verblijf aan de Spaanse Costa del Sol.

En het gaat niet alleen om inwoners uit Scandinavië. De laatste weken zagen vastgoedmakelaars een stijging in onder meer het aantal Slowaken, Zweden en Serviërs die aan de Costa del Sol op zoek gingen naar een tweede verblijf. Het gaat vooral om gegoede burgers die op zoek zijn naar een volledig afgewerkte villa. In het geval de situatie dat vereist zouden ze zo snel en eenvoudig kunnen verhuizen naar rustiger oorden.

De tendens is bovendien deels vanuit Spanje zelfs bekokstoofd. Zo is er het vastgoedbedrijf Christie’s in Marbella, wiens marketingverantwoordelijken zich bewust op deze nieuwe markt hebben gericht. Christie’s benadrukt dat het wel degelijk om mensen gaat die een afgewerkte woonst zoeken. Niets te zien dus met de vele Nederlanders of Belgen voor wie het deel is van het Spaanse avontuur een oude woning helemaal te renoveren, nee, snelheid is de boodschap. Als het in hun thuisland mis gaat, verhuizen ze op slag naar de Spaanse zon.

De markt voor luxe woningen aan de Costa del Sol zit trouwens al een tijdje in de lift. Ook de pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns werkten op het gemoed van de rijken, die in een tweede verblijf de mogelijkheid tot verademing zagen. Bij Christie’s zijn transacties tot 9 miljoen euro ondertussen al niet meer heel uitzonderlijk.  En die tendens blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Hoe meer mensen neertellen voor vastgoed, hoe meer de prijzen stijgen. 

Op het online platform fotocasa ging de gemiddelde prijs voor een vierkante meter vorig jaar al met 9% omhoog tot 2.479 euro. In Marbella ligt die 4,1 % hoger met 3.132 euro. Een tweede verblijf aan de Costa del Sol wordt er dus jammer genoeg niet meteen goedkoper op.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.