Spanje, Italië en Frankrijk goed voor driekwart van het wijnbouwareaal in de EU

Spanje, Italië en Frankrijk goed voor driekwart van het wijnbouwareaal in de EU
Beeld: Canva

Spanje, Italië en Frankrijk goed voor driekwart van het wijnbouwareaal in de EU

MADRID – Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Spanje, Frankrijk en Italië in 2020 samen goed waren voor driekwart (74,9%) van het wijnbouwareaal in de Europese Unie. Deze drie landen samen waren ook goed voor ongeveer twee vijfde (38,7%) van de wijnbouwbedrijven in 2020. Roemenië heeft echter de meeste wijnbouwbedrijven terwijl Spanje de meeste hectare wijnstokken heeft.

In 2020 waren er 2,2 miljoen wijnbouwbedrijven in de EU die 3,2 miljoen hectare (ha) wijnstokken bebouwden. Tussen 2015 en 2020 bleef het wijnbouwareaal in de EU als geheel relatief stabiel (-1%). Het aantal wijnbouwbedrijven nam echter sterk af met een verlies van 257 duizend bedrijven, wat overeenkomt met -10%. De meeste van deze bedrijfsverliezen kwamen van de allerkleinste wijnbouwbedrijven; er waren 226 duizend bedrijven minder dan in 2015 in de grootteklasse met minder dan 1 ha wijnstokken.

De overgrote meerderheid (82,4%) van de wijngaarden van de EU in 2020 was bestemd voor de productie van druiven voor kwaliteitswijn. Kwaliteitswijn verwijst naar producten met zowel een beschermde oorsprongsbenaming (2,1 miljoen ha, wat overeenkomt met 65,3% van de EU-wijngaarden) als een beschermde geografische aanduiding (0,5 miljoen ha, wat overeenkomt met 17,1%).

Spanje, Frankrijk en Italië waren samen goed voor driekwart (74,9%) van het wijnbouwareaal in de EU en ongeveer twee vijfde (38,7%) van de wijnbouwbedrijven in 2020. Roemenië had echter het hoogste aantal wijnbouwbedrijven in de EU (0,8 miljoen bedrijven, wat overeenkomt met 37,9% van het EU-totaal in 2020). 

Spanje heeft de meeste hectare wijnstokken met 846.859 ha dat in gebruik is waarvan 772.926 ha bestemd is voor wijn met beschermde oorsprongsbenaming. Frankrijk staat op de tweede plaats met 733.598 ha wijnstokken waarvan 455,294 ha voor wijn met beschermde oorsprongsbenaming. Italië heeft 652.491 ha wijnstokken waarvan 327.269 ha bestemd is voor wijn met beschermde oorsprongsbenaming. 

Tussen 2015 en 2020 was er een scherpe daling van het aantal wijnbouwbedrijven in een aantal lidstaten, maar vooral in Portugal (een verlies van 98 duizend bedrijven, hoewel dit ook gedeeltelijk te wijten is aan een verandering in gegevensbron en dekking), in Italië (een verlies van 78 duizend bedrijven) en in Spanje (een verlies van 34 duizend bedrijven).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.