Supermarktketen Carrefour bestaat 50 jaar in Spanje

Supermarktketen Carrefour bestaat 50 jaar in Spanje
Beeld: via 123rf

Supermarktketen Carrefour bestaat 50 jaar in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is voor veel buitenlandse toeristen die Spanje met eigen vervoer bezoeken vaak een standaard bezoekje tijdens de vakantie, want wie wil er nu niet eens naar de Carrefour megawinkels of hypermarkten om rond te lopen. Weliswaar is Mercadona de marktleider bij de supermarkten in Spanje, maar een bezoekje aan een Carrefour is toch altijd iets speciaals. In 2023 bestaat deze van oorsprong Franse keten 50 jaar in Spanje. Herinner jij de Pryca nog?

De supermarktketen Carrefour viert zijn 50-jarig jubileum in Spanje sinds de opening van zijn eerste hypermarkt in El Prat de Llobregat in de provincie Barcelona in 1973. Carrefour is sindsdien uitgegroeid tot een multiformaat bedrijf dat meer dan 50.000 mensen in Spanje in dienst heeft, aanwezig is in alle autonome regio’s en jaarlijks meer dan 700 miljoen bezoeken aan zijn vestigingen ontvangt.

Op dit moment onderhoudt Carrefour commerciële relaties met meer dan 7.700 Spaanse bedrijven, met een waarde van 9,4 miljard euro. In deze 50 jaar heeft het bedrijf zich gevestigd als een van de belangrijkste werkgevers in Spanje.

De opening van de eerste vestiging in El Prat de Llobregat betekende een “sociale revolutie” volgens het bedrijf, omdat ze de hypermarkt introduceerden in Spanje. De formule die Carrefour implementeerde was gebaseerd op het aanbieden van “het grootste assortiment merken onder één dak en aantrekkelijke prijzen voor de consument”, zo is in het persbericht te lezen. Sindsdien heeft de hypermarkt zich ontwikkeld en zijn ze ook activiteiten gaan uitbreiden, zoals reisbureaus, winkelcentra, financiële diensten, verzekeringen en benzinestations.

Vijftien jaar geleden had de keten slechts één winkelmodel, variërend van 800 tot 2.500 m2, maar vandaag de dag bestaan er middelgrote vestigingen (Market), kleine buurtwinkels (Express) die opereren als franchise winkels, supermarkten bij benzinestations, treinstations of winkels die exclusief gewijd zijn aan biologische producten.

Van Pryca naar Carrefour

De Pryca (Precio y Calidad) was een Spaanse hypertmarktketen die in 1973 werd opgericht en bestond tot 2000 toen alle winkels omgetoverd werden tot Carrefour super- en hypermarkten. Zij beheerden de Pryca winkels al, maar in 2000 werd het merk Pryca van de hand gedaan. De eerste Pryca-winkel werd in El Prat de Llobregat nabij Barcelona geopend en eind jaren negentig waren er meer dan 100 Pryca-winkels in Spanje. Enkele van de eigen huismerken bestaan nog steeds, zoals het kledingmerk Tex.

Hoeveel winkels in Spanje?

In 2023 zijn er in totaal 1.063 Carrefour-winkels in Spanje. Deze winkels zijn verdeeld over vier verschillende formats: 205 Hypermarkten; 131 Market winkels; 593 Express winkels; 114 Cash-and-carry-winkels.

Het meest voorkomende type Carrefour-winkel in Spanje is de zogenaamde gemakswinkel, bekend als Carrefour Express. Deze winkels zijn doorgaans klein en bevinden zich op drukke locaties, zoals in de buurt van treinstations of drukke kruispunten. Ze bieden een beperkte selectie van verse producten, vlees- en zuivelproducten, evenals een breder scala aan bereide voedingsmiddelen en snacks.

Het op een na meest voorkomende type Carrefour-winkel in Spanje is de normale supermarkt, bekend als Carrefour Market. Deze winkels zijn groter dan gemakswinkels en bieden een bredere selectie van producten. Ze hebben doorgaans een bakkerij, een slagerij en een viswinkel, evenals een breder scala aan bereide voedingsmiddelen en snacks.

Carrefour-hypermarkten zijn het grootste type Carrefour-winkel in Spanje. Ze bieden een volledig assortiment boodschappen, evenals een grote verscheidenheid aan non-food producten, zoals kleding, elektronica en huishoudelijke artikelen.

Carrefour cash-and-carry-winkels zijn ontworpen voor bedrijven en professionals. Ze bieden een breed scala aan producten in bulk tegen gereduceerde prijzen.

Ga naar de inhoud