Weeralarmen in Spanje vanwege regen, storm, wind en hagel

Weeralarmen in Spanje vanwege regen, storm, wind en hagel
Beeld: via canva.com

Weeralarmen in Spanje vanwege regen, storm, wind en hagel

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens de voorspelling van de Spaanse weerdienst Aemet zullen regen, storm en hoge golven maandag en dinsdag een aanzienlijk risico (oranje waarschuwing) en een risico (gele waarschuwing) vormen voor het uiterste noorden en zuidoosten van het schiereiland. De twee dagen zullen gekenmerkt worden door bewolkte lucht in de rest van het land. In het zuiden heeft het in de Sierra de las Nieves gesneeuwd terwijl er meldingen zijn van kleine overstromingen op andere plaatsen langs de Costa del Sol en in de provincie Málaga.

Specifiek gezien zullen de provincies Granada, Málaga, Barcelona, Lleida, Tarragona, Albacete en Murcia een gele waarschuwing hebben voor neerslaghoeveelheden van 20 liter per vierkante meter in een uur tijd. Dit fenomeen zal ook de provincie Almería beïnvloeden, waar een oranje waarschuwing geldt vanwege accumulaties tot 30 liter per vierkante meter. Hoge golven zullen aanwezig zijn in de provincies Murcia, Alicante en Almería, waar een gele waarschuwing is afgegeven voor noordelijke en noordoostelijke windstoten van 50 tot 60 km/u en golven van 2 tot 3 meter hoog. Daarnaast hebben de provincies Almería, Granada, Málaga en Murcia risico op onweersbuien.

Op dinsdag kan er intense regenval optreden in het binnenland van de provincies Granada, Almería, Murcia en Alicante. In deze gebieden kunnen de regenbuien niet alleen hevig zijn, maar ook langdurig aanhouden. Naarmate de uren verstrijken, zal de grotere instabiliteit zich uitbreiden naar de provincie Valencia en het zuidoosten van de regio Castilla-La Mancha. In de middag kunnen er buien en onweersbuien ontstaan in een groot deel van het Spaanse vasteland.

Over het algemeen voorspelt Aemet bewolkte of bedekte luchten met regen en buien in heel het noorden van het Spaanse vasteland, en met buien en onweersbuien die lokaal hevig kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met hagel in de regio’s Catalonië, Andalusië, Murcia, het uiterste zuidoosten van Castilla-La Mancha en het zuidelijke deel van de regio Valencia, en zelfs zeer hevig in het oostelijke uiteinde van Andalusië en het zuiden van Murcia.

Op woensdag 24 mei zal de DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) zich naar het oosten van de Middellandse Zee verplaatsen en zullen de neerslaghoeveelheden afnemen. Desalniettemin zal men nog steeds te maken hebben met koude luchtlagen in de hogere atmosfeer boven het Spaanse vasteland en de Balearen, dus er wordt verwacht dat er nog steeds neerslag in veel gebieden op deze dag zal zijn.

Ga naar de inhoud