Voor het eerst een bruine beer gezien nabij skipistes Formigal in de Pyreneeën

Voor het eerst een bruine beer gezien nabij skipistes Formigal in de Pyreneeën
Beeld: VOORBEELDFOTO via canva.com

Voor het eerst een bruine beer gezien nabij skipistes Formigal in de Pyreneeën

De bruine beer is een imposant roofdier dat leeft in de Pyreneeën. Op verschillende plekken aan zowel de Spaanse als Franse kant van deze bergketen zijn bruine beren te vinden. Echter, nog nooit eerder was er een bruine beer op camera vastgelegd in de Valle de Tena, in de provincie Huesca, dicht bij het bergdorp Sallent de Gállego en nabij de skipistes van Formigal.

De populatie bruine beren in de Pyreneeën is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Volgens de recente tellingen van de Grensoverschrijdende Opvolgingsgroep voor de Bruine Beer in de Pyreneeën (GSTOP) zijn er in 2023 in totaal 83 beren geteld, waarvan 43 volwassen dieren die mogelijk kunnen voortplanten. De beren verspreiden zich over een gebied van ongeveer 7100 vierkante kilometer, wat een aanzienlijke uitbreiding is ten opzichte van voorgaande jaren.

Onlangs heeft de waarneming van een bruine beer in de buurt van het bergdorp Sallent de Gállego, bij het stuwmeer La Sarra op 1438 meter hoogte, voor opschudding gezorgd. Verschillende bewoners hebben het dier kunnen fotograferen terwijl het door het dichte bos liep. Hoewel er eerder geen meldingen waren van beren in dit deel van de Pyreneeën, is het bekend dat deze dieren grote afstanden kunnen afleggen. Deze waarneming bevestigt dat de populatie in de regio blijft groeien.

Om de bruine beren in Huesca te beschermen, werken overheden en instanties samen. GSTOP doet jaarlijks telling met sporen, observaties en camera’s. Ook worden maatregelen genomen om conflicten te voorkomen, zoals afschrikkers en corridors.

Het monitoren van de beren omvat twee methodologieën: opportunistisch en systematisch. De eerste methode houdt in dat tekenen van aanwezigheid worden gezocht, zoals schade, observaties, voetafdrukken, sporen en uitwerpselen. De tweede methode is systematisch en omvat geplande operaties.

In 2023 zijn er in Frankrijk 1731 tekenen van de aanwezigheid van beren bevestigd. Hiervan bestond 33% uit haarmonsters, 24% uit automatische foto’s en video’s, 21% uit plunderingen op huisdieren of bijenkorven, 12% uit uitwerpselen, 5% uit voetafdrukken en sporen, en 4% uit visuele observaties.

In Spanje waren er 1175 bevestigde tekenen van de aanwezigheid van beren in 2023. Van deze tekenen bestond 45% uit haarmonsters, 37% uit automatische foto’s en video’s, 6% uit visuele observaties, 4% uit uitwerpselen en 4% uit andere typen indicaties. In Andorra werden 11 indicaties van beren vastgesteld.

Ga naar de inhoud