Toekomstige levensverwachting en gezondheidstoestand in Spanje in 2050

Toekomstige levensverwachting en gezondheidstoestand in Spanje in 2050
Beeld: via canva.com

Toekomstige levensverwachting en gezondheidstoestand in Spanje in 2050

De menselijke nieuwsgierigheid naar de levensduur en levensverwachting is een natuurlijke drijfveer, omdat we ons bewust zijn van onze sterfelijkheid. Hoeveel jaren hebben we nog te gaan? Zullen we gezond oud worden? Wat zijn de grenzen van de menselijke levensduur? Eén ding is zeker: we leven veel langer dan onze voorouders dankzij de vooruitgang in de geneeskunde, want sinds 1990 is de wereldwijde levensverwachting met 6 jaar gestegen.

Volgens de recentste Global Burden of Disease Study (GBD) van 2021, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet, zal de wereldwijde levensverwachting stijgen van 73,6 jaar in 2022 naar 78,1 jaar in 2050, een toename van 4,5 jaar. Deze voorspelling is gebaseerd op een analyse van sterftecijfers per specifieke oorzaak, verloren gezonde levensjaren door ziekte en vroegtijdige sterfte, en de levensverwachting in 204 landen en gebieden.

Voor Spanje voorspelt de studie dat de levensverwachting bij geboorte in 2050 voor vrouwen 87,5 jaar zal zijn en voor mannen 83,3 jaar. Dit betekent een stijging van respectievelijk 1,5 jaar voor vrouwen en 2,8 jaar voor mannen vergeleken met 2022.

Hoewel we langer zullen leven, betekent dit niet noodzakelijk dat we ook gezonder zullen leven. De studie wijst erop dat de ziektelast verschuift naar niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, chronische obstructieve longziekte en diabetes.

Bovendien zal de blootstelling aan risicofactoren voor deze aandoeningen, zoals obesitas, hoge bloeddruk, ongezonde voeding en roken, toenemen. Deze factoren zullen de grootste impact hebben op de ziektelast van de volgende generatie.

Naarmate de ziektelast verschuift naar niet-overdraagbare ziekten, zullen de verloren levensjaren overgaan in “jaren geleefd met ziekte of beperking”, waarschuwt het onderzoek. Het voorspelt dat “meer mensen langer zullen leven, maar meer jaren in ongezonde toestand zullen doorbrengen”.

De gezonde levensverwachting is het gemiddeld aantal jaren dat iemand kan verwachten in goede gezondheid te leven, volgens de onderzoekers. Voor 2030 voorspelt de studie dat de gezonde levensverwachting voor Spaanse vrouwen 87,1 jaar zal zijn en voor mannen 82,1 jaar.

Ga naar de inhoud