Er komen in Spanje steeds meer low cost tankstations bij

123rf
Beeld: 123rf

Er komen in Spanje steeds meer low cost tankstations bij

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de brandstofleveranciers komt er elke 36 uur ergens in Spanje een nieuw low cost tankstation bij. Het aantal tankstations is tussen 2011 en 2016 dan ook met 8,5% gestegen naar een totaal van 11.188 tankstations in het land. De low cost tankstations bieden doorgaans de benzine en diesel tussen de 5 en 10 cent goedkoper aan dan de traditionele tankstations. Datzelfde geldt ook voor tankstations die bij supermarktketens horen.

Ondanks het feit dat Spanje een van de laagste brandstofprijzen heeft van de Europese Unie komen er toch ook steeds meer zogenaamde low cost tankstations bij. Gedurende het jaar 2016 werden er in Spanje 241 nieuwe tankstations geopend waarbij het aantal voor het eerst boven de 11.000 tankstations is gekomen. De low cost tankstations kwamen in opkomst toen de economische crisis in 2008 in Spanje begon en de Spanjaarden behoefte hadden aan goedkopere brandstof.

De grote en bekende tankstations zoals Repsol, BP, Shell, Cepsa en Galp verliezen steeds meer terrein omdat er meer low cost tankstations bijkomen met de meest uiteenlopende namen. Repsol sloot in 2016 in totaal 43 tankstations en verkocht dat jaar 31,2% minder brandstof. Op dit moment zit er bij Repsol een stop op het openen van nieuwe tankstations in die provincies waar Repsol’s aandeel in de markt hoger is dan 30%. Cepsa is nog steeds de tweede grote tankstationhouder met een marktaandeel van 13,8% terwijl BP op de derde plaats staat met een aandeel van 5,71%. In heel Spanje heeft Repsol inmiddels 3.501 tankstations terwijl dit aantal oploopt naar 1.518 voor Cepsa, 639 voor BP en 572 voor Galp. Shell komt niet voor op de lijst in het Spaanse krantenartikel .

Aan de andere kant steeg het aantal low cost tankstations met 44% sinds 2011 en het aantal tankstations welke verbonden zijn aan supermarktketens zoals Carrefour, Eroski, Alcampo en Esclat met 30%. Het probleem van de vele verschillende veelal goedkopere tankstations is dat er veel gefraudeerd wordt met de benzine en diesel en dat deze vaak – maar niet altijd – van lagere kwaliteit zijn. Volgens de branche sector hebben de traditionele tankstations de afgelopen jaren minstens 250 miljoen euro verloren door de brandstof fraude in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.