Midzomernacht op zijn Spaans: het San Juan feest!

Midzomernacht op zijn Spaans: het San Juan feest!
Beeld: Pixabay

MADRID – De nacht van San Juan of de midzomernacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en door knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gevierd tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van 21 juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels of hout op straat of op het strand te verbranden, iets dat in steden als Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga nog steeds gebeurt.

Wikipedia schrijft over San Juan: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

Andalusië

In de deelstaat Andalusië vinden vele traditionele feesten plaats zoals in Cádiz waar men poppen genaamd juanillos verbrandt op straat en er groot gefeest wordt met rotjes, vuurwerk en muziek. In Almería is het de gewoonte om net zoals in Málaga te feesten op de stranden met moragas en kampvuren (in Málaga is dat niet meer toegestaan). Ook hier ontbreken de rotjes en het vuurwerk niet om de zomer in te luiden.

Ook is het hier traditie om in de nacht van 23 op 24 juni om middernacht de ogen nat te maken of te zwemmen in de zee om zo de volgende dag vers en fris te beginnen. In de gemeente Lanjarón in de provincie Granada viert met het Fiesta del Agua y del Jabón ofwel het feest van water en zeep wat al genoeg zegt natuurlijk, een grote natte en gladde kliederboel.

Balearen

Terwijl er op de eilanden Mallorca en Ibiza veel gefeest wordt in de nacht van 23 of 24 juni staat alles op het eiland Menorca in het teken van de paarden in de stad Ciutadella en in de gemeenten daaromheen. De berijders (ook wel jinetes of caixers genoemd) van de stoere paarden zitten in het zwart/wit gekleed op hun paarden waarmee ze door de straten rijden en af en toe het paard laten steigeren op de maat van de muziek.

Dit feest is niet geheel ongevaarlijk omdat veel mensen proberen de borst van de paarden aan te raken waarbij dit soms dodelijk afloopt omdat ze geraakt worden door de bewegende voorpoten of het paard naar beneden gaat.

Catalonië

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoeken, die op het stadsplein moet plaatsen en deze in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Dit gebeurt echter niet zoveel meer. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de Sant Joan, een speciale cake, en Cava, de Spaanse Champagne, te drinken.

Uiteraard worden er volop rotjes gegooid, is er veel vuurwerk te zien (soms meer dan met de jaarwisseling), worden de Diablos ingezet voor de Correfocs en is er groot feest met live muziek op pleinen of op het strand en gaat men pas laat slapen.

Galicië

In Galicië (en eigenlijk in heel Spanje) wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?).

Daar waar in Catalonië Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

Alicante

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden dat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sant Joan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest dat al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) begint met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af. Soortgelijke festiviteiten vinden ook plaats in andere gemeenten zoals Torrevieja, Guardamar del Segura, Jávea, Denia, Benidorm, Elche en San Juan de Alicante.

Hierboven staan slechts enkele festiviteiten in sommige deelstaten van Spanje omschreven maar eigenlijk vinden er in heel Spanje feesten plaats waarbij altijd het vuurwerk, de rotjes en feest met live muziek, eten en drinken de hoofdingrediënten zijn. Het maakt echter niet uit hoe men de nacht van San Juan door zal brengen, feit is: de zomer is begonnen!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ted Zwinkels

Jammer ,er wordt een datum vergeten dat is 15 Juli de dag van Maria de Carmen de patroonheilige van de vissers !
Op die dag wordt het Maria beeld in een processie door de kust plaatsen gedragen en ook vaak op een vissersbootje de zee op gevaren, en veel gezongen en gebeden , dat de vissers maar weer een goede vangst zullen hebben !
Dit is zeer indrukwekkend ! Natuurlijk gaat dat gepaard met lekker eten en drinken ,

Piet Paëlla

Ja, eveneens indrukwekkend, ik ga meestal aan boord met een vissersboot.

Rob

Eerste keer dat we het gaan meemaken, we zullen zien. Tis goed druk op camping geworden en er wordt al aardig geknalt. Zou wel eens een paar korte nachten kunnen worden.🤣🤣🤣🤣

leo

Drinken op het strand van San Juan tijdens het feest is nu verboden, en de boetes zijn niet mis als ze je betrappen. Extra controles worden ingezet en er wordt extra scherp opgelet. Het gaat dus een alcohol vrij feestje worden.

Piet Paëlla

Huh?… Naar mijn weten toegestaan, iedereen laat daar de kurken knallen en wij ook.

leo

Ruim je wel je rommel op? Het is daar ieder jaar een enorme puinhoop na het feest ze moeten zich kapot schamen.

Piet Paëlla

Ja dat klopt, een enorme bende blijft helaas achter.
Wij ruimen onze spullen netjes weg, maar de schoonmaakt-dienst is ‘s morgens al vroeg aanwezig.

Piet Paëlla

Ja leuk feest op strand, muziek, knallen, eten en drinken, ik Ken dat festijn al heel lang en verheug me op morgen.
Laat je hond maar beter thuis of blijf bij je hond, want het geknal is giga….

Rita

Heel toffe en leuke artikels, maar please let op je d t fouten.
Zo spijtig!

Piet Paëlle

Het meervoud van artikel = artikelen en het woord “please” is geen Nederlands…

Janus

Ik gun iedereen zijn feestje, maar zachtjes aan ontspoort dit feest steeds vaker. Vooral het drinkgedrag is zorgelijk en er ontstaan steeds vaker knokpartijen. Ook verliest men de veiligheid uit het oog, zoals een paar jaar geleden bij een spoorwegovergang bij ons in de buurt. Gevolg : 5 doden en vele zwaargewonden, allemaal tieners! En dan die waanzinnige troep op het strand op de 24ste! Nee, ons feestje is het niet.

Lucia

Op Menorca heten de paarden “menorquines”
net als de bewoners en paarden hebben vóórbenen,
de spanjaarden noemen dat “de handen vh paard ” /
” los manos del caballo” ( heel elegant zijn ze daarin )
Zeker géén vóórpoten” zoals hier wordt beschreven….Por Favor !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.