Afrikaanse warme lucht zorgt voor weeralarmen vanwege hitte in Spanje

Afrikaanse warme lucht zorgt voor weeralarmen vanwege hitte in Spanje
Beeld: 123rf

Afrikaanse warme lucht zorgt voor weeralarmen vanwege hitte in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is op veel plaatsen in Spanje erg warm en men kan spreken over een hittegolf. Sinds afgelopen vrijdag zijn de temperaturen gestegen en op zondag werd het 39 graden in de provincie Sevilla in Andalusië. Voor de provincies Sevilla en Córdoba worden de komende dagen echter nog hogere temperaturen verwacht waarbij het kwik kan stijgen tot 42 graden en de Spaanse weerdienst Aemet heeft diverse gele en oranje weeralarmen gegeven.

Een extra warme Afrikaanse lucht laat de temperaturen in grote delen van het land flink stijgen. Dat proces is reeds op vrijdag begonnen maar zal zeker nog tot donderdag doorgaan. Niet alleen overdag maar ook ‘s nachts is het warm maar er wordt niet over extremen gesproken dus er is nog geen sprake van tropische nachten.

De Aemet heeft voor maandag in diverse regio’s een geel of oranje weeralarm gegeven vanwege de extreme hitte. In de provincies Sevilla en Córdoba in Andalusië geldt een oranje weeralarm vanwege temperaturen die boven de 40 graden gaan komen. 

In 11 provincies geldt een geel weeralarm vanwege temperaturen die boven de 30 graden komen en tegen de 40 graden kunnen komen zoals in Extremadura, Andalusië, Castilla-La Mancha en Murcia.

In concreet wordt er geschreven over 35 graden in Almería, 35 graden in Huelva, 37 garden in Jaén, 32 graden in Ávila, 34 graden in Salamanca, 37 garden in Toledo, 39 graden in Badajoz, 37 garden in Cáceres, 36 garden in Madrid en 40 tot 42 graden in Sevilla en Córdoba.

Ga naar de inhoud