Het Spaanse woord of zin van de dag (36)

Het Spaanse woord of zin van de dag (36)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (36)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Neem weer goed ALLE voorgaande Palabras españolas door, want zondag 28 juni om 10:00 uur gaan we ze weer oefenen in ons Online Klaslokaal met een Gratis LIVE Spaanse Les. Als je graag gratis mee wilt doen of de opname wilt ontvangen, schrijf je in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Of als je eens Gratis Spaanse lessen wilt bekijken dan nodig ik je van harte uit op http://www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Maandag 22 juni

El lunes 22 de junio
uitspraak: el loenes beentidos de goenio dosmielbeente

Ik leer je alles wat je nodig hebt in het Spaanse leven of als je op vakantie gaat. Je leert zelf Spaanse zinnen maken, je krijgt ontzettend veel woordenschat en makkelijke grammatica. En van elke dagelijkse situatie vind je een lesvideo met een Spaans iemand naast mij, lesdocument + uitspraak, oefening en soms luisterspel of toets in mijn Online Beginners- & Semi-Gevorderden cursus, die je tevens kunt afsluiten met een examen en certificaat.

Deze week gaan we boodschappen doen:

Voor alles wat je zoekt gebruik je standaard dónde está. Dus ook in de supermarkt:

¿Dónde está ……….el café / la mantequilla / el detergente ….? – Uitspraak: donde esta el kafé / la mantekieja / el detergente – Waar staat de koffie / de boter / het wasmiddel?

Zoek je iets in het meervoud dan wordt het: ¿Dónde están …..las patatas? – Uitspraak: donde estan las patatas – Waar liggen de aardappelen?

¿Señora, sabe dónde está el papel higiénico? – Uitspraak: Senjora, sabe donde esta el papèl igiejeniko – Mevrouw, weet u waar het toiletpapier ligt? 

Hay ….noem maar wat je zoekt, maar HAY gebruik je in het algemeen, supermakkelijk voor enkelvoud en meervoud. ¿Hay manzanas? – Uitspraak: aai manzanas (slissende z) – Zijn er appels?

¿No hay …manzanas….? Als je iets niet kunt vinden en je vraagt in de ontkennende vorm. Uitspraak: No aai manzanas (slissende z) – Zijn er geen appels?

Morgen staan we bij de kassa

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud