Officiële verlenging grenscontroles Spanje-Portugal tot 1 juli

Officiële verlenging grenscontroles Spanje-Portugal tot 1 juli
Beeld: Europa Press

Officiële verlenging grenscontroles Spanje-Portugal tot 1 juli

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de grenscontroles op de grenzen tussen Frankrijk en Spanje en bij de vliegvelden en havens op zondag 21 juni werden opgeheven waardoor de reizigers uit de EU-landen en Schengenzone weer naar Spanje en de inwoners van Spanje weer buiten Spanje kunnen reizen, heeft de regering op maandag een nieuwe BOE geplaatst met de verlenging van de grenscontroles bij de Spaans-Portugese grenzen tot woensdag 1 juli.

De grenzen tussen Frankrijk en Spanje zijn op zondag 21 juni opengegaan voor de internationale reizigers maar degene die door Spanje wil rijden om naar Portugal te gaan komt van een koude kermis thuis. De grensovergangen tussen Spanje en Portugal zullen pas op 1 juli opengaan.

De verlate opening van de Spaans-Portugese grenzen werd al bekend gemaakt op dezelfde dag dat men mededeelde dat de Spaans-Franse grenzen op 21 juni open zouden gaan. Het is de regering van Portugal die aan Spanje verzocht heeft nog even te wachten tot 1 juli omdat het land meer tijd wil hebben.

In de BOE INT/550/2020 die op maandag 22 juni werd geplaatst in de Staatscourant staat dat de Spaans-Portugese grenzen vanaf maandag 21 juni 00:00 uur tot en met dinsdag 30 juni 24:00 uur gesloten blijven. Met andere woorden, vanaf woensdag 1 juli 00:00 uur gaan de grenzen tussen Spanje en Portugal open.

Het toeristische verkeer tussen beide landen is tot 1 juli niet mogelijk, dat wil zeggen dat als je op doorreis bent om naar Portugal te rijden je dus wel Spanje binnenkomt maar de grens van Portugal nog niet mag passeren. De enige personen die de grenzen tussen Spanje en Portugal mogen overschrijden om Spanje binnen te komen zijn de volgende:

  • Spaanse staatsburgers
  • Inwoners van Spanje die hun vaste woonadres (hoofdwoning of ‘lugar de residencia’) moeten bewijzen door middel van het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión, ook wel Tarjeta Residencia genoemd en wat het groene kaartje of A4 document is.
  • Grensoverschrijdende werknemers
  • Zorgpersoneel
  • Degenen die redenen van overmacht of een noodsituatie kunnen aantonen
  • Diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties

Om de continuïteit van de economische activiteit te waarborgen en de bevoorradingsketen in stand te houden zijn deze maatregelen niet van toepassing op het transport van goederen en ander transport personeel zoals dat van schepen om de zeevaart diensten te verzekeren. Deze maatregelen gelden ook niet voor visserijactiviteiten en het luchtvaartpersoneel dat nodig is om commerciële vluchten uit te voeren.

Ga naar de inhoud