Search
menu
Search

Google News na acht jaar afwezigheid weer terug in Spanje

Google News na acht jaar afwezigheid weer terug in Spanje
Beeld: Google

Google News na acht jaar afwezigheid weer terug in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Google Nieuws dienst van de Amerikaanse zoekgigant Google is na een afwezigheid van acht jaar in 2022 weer teruggekeerd in Spanje. In 2014 werd door de toenmalige regering een wet aangenomen waarin stond dat Google voor elke link met fragmenten naar andere websites moest betalen en dat wilde en kon Google niet doen. Maar de huidige regering heeft in november 2021 de wetgeving aangepast waardoor Google Nieuws weer terug kon keren naar Spanje, iets wat op 22 juni 2022 een feit is.

Google Nieuws is jaren geleden begonnen als een extra dienst om al het nieuws dat Google indexeert gebundeld aan een lezer aan te bieden. Zo kun je makkelijk opzoeken wat allerlei vertrouwde media schrijven over een bepaald onderwerp en krijg je tevens de belangrijkste artikelen of onderwerpen van dat moment in een oogopslag te zien. Google News laat alleen betrouwbare nieuwsbronnen zien.

Maar terwijl Nederlanders en Belgen wel gebruik konden maken van de nieuwsdienst van Google, was dat in Spanje sinds 2014 niet mogelijk. In dat jaar veranderde de toenmalige regering-Rajoy de wet ‘Ley de Propiedad Intelectual’ waardoor Google plots voor elk nieuwsfragment met link moest gaan betalen, een onbegonnen en onbetaalde zaak natuurlijk. Google trok toen meteen de stekker eruit in Spanje.

Maar de huidige Spaanse regering heeft in november 2021 bekendgemaakt dat deze uit 2014 stammende wet veranderd werd waardoor Google Nieuws weer terug kon keren, iets wat Google toen ook meteen bekend maakte maar wat nog steeds meer dan 6 maanden op zich liet wachten. Maar op 22 juni 2022 werd Google News España weer actief en zal er binnenkort een nieuwe smartphone app worden uitgebracht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?