De hittegolven krijgen in Spanje net zoals stormen ook namen

De hittegolven krijgen in Spanje net zoals stormen ook namen
Beeld: Freepik

De hittegolven krijgen in Spanje net zoals stormen ook namen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De eerstvolgende hittegolf die Spanje zal laten zweten krijgt de naam ZOE. Het project proMETEO heeft namelijk besloten om naast de stormen ook de ‘olas de calor’ namen te geven zodat de bevolking makkelijker aan een hittegolf kan denken en maatregelen kan nemen omdat een hittegolf potentieel gevaarlijk is voor de gezondheid.

De eerste naamloze hittegolf van Spanje is nog maar net voorbij of proMETEO heeft bekend gemaakt dat er een project gestart is waarbij de hittegolven in Spanje ook namen krijgen. Het doel van het geven van een naam aan hittegolven is om mensen bewust te maken van hun gevaar en de noodzaak om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zeer hoge hitte-episodes zullen worden gecategoriseerd met namen uit het alfabet in afnemende volgorde. De eerstvolgende hittegolf (ola de calor) zal de naam ZOE krijgen gevolgd door hittegolven met de namen Yago, Wenceslao, Xena en Vega. Overigens gelden deze namen voor hittegolven voorlopig alleen in Sevilla want daar vindt gedurende een jaar de proeffase van het project plaats. Sevilla is daarmee de eerste plaats ter wereld waar hittegolven namen krijgen.

Het geven van namen aan een weerfenomeen is niets nieuws want dat gebeurt al in Spanje met stormen. Voor het stormseizoen 2021-2022 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk de volgende namen bedacht: Aurore, Blas, Celia, Diego, Evelyn, Fabio, Georgia, Hans, Isabel, Jean-Louis, Konstantina, Lucas, Marjane, Nikolai, Odalys, Paris, Rada, Stefano, Taimi, Vladimir en Wallis.

namen2
Nieuwe benamingen stormen 2021-2022 in Spanje bekend
De Spaanse weerdienst AEMET heeft de stormnamen voor 2021-2022 bekend gemaakt, net zoals het Nederlandse KNMI.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud