De ‘Rapa das Bestas’ van Sabucedo in Galicië krijgt veel nationale en internationale aandacht dit jaar

De 'Rapa das Bestas' van Sabucedo in Galicië krijgt veel nationale en internationale aandacht dit jaar
Beeld: Europa Press

De ‘Rapa das Bestas’ van Sabucedo in Galicië krijgt veel nationale en internationale aandacht dit jaar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – De ‘Rapa das Bestas’ is een jaarlijks gebeurtenis in Galicië waarop de half-wilde paarden (caballo de pura raza gallega) bijeengedreven worden in een curro (kraal) en gevangen om de manen te scheren (rapa) en indien nodig diergeneeskundige zorgen toe te dienen. Nieuwe veulens krijgen een brandmerk. Een van de bekendste is de ‘Rapa das Bestas’ in Sabucedo waar dit jaar veel nationale en internationale pers bij aanwezig zal zijn.

Misschien ligt het aan de spannende thrillerserie ‘Rapa’ op Movistar+ of wellicht komt het omdat het de eerste keer in twee jaar tijd is dat het traditionele paard-scheren feest weer doorgang kan vinden. De ‘Rapa das Bestas’ zal druk bezocht worden en daarna overal ter wereld te zien zijn.

Meer dan 50 journalisten uit verschillende landen komen naar Sabucedo om verslag te doen van dit spectaculaire feest. In Spanje zal de bekende presentator Jesus Callejas met zijn helikopter en tv-programma Volando Voy ook opnames maken.

De 2022-editie vindt plaats van 30 juni tot en met 4 juli in Sabucedo (A Estrada), provincie Pontevedra in Galicië. Het feest begint op donderdag 30 juni met het ‘Gala de Aloitadores’, om op vrijdag 1 juli verder te gaan met het zoeken naar ‘besta’s’ in de heuvels van de Estrada-parochie (a baixa). Deze dag wordt afgesloten met het festival ‘RapaSons’ dat om 22.30 uur begint.

Op zaterdag 2 juli worden de ‘bestas’ naar het dorp gedreven en om 19.00 uur wordt de eerste ‘curro’ (kraal) gehouden om de manen van de paarden te scheren en schoon te maken. Het tweede ‘curro’ vindt plaats op zondagochtend 3 juli om 12 uur uiteraard gevolgd door weer een feest (verbena) en op maandag 4 juli de derde ‘curro’.

Ga naar de inhoud