Bijna negen van de tien Spanjaarden gaat deze zomer op reis

Bijna negen van de tien Spanjaarden gaat deze zomer op reis
Beeld: via canva.com

Bijna negen van de tien Spanjaarden gaat deze zomer op reis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Voor veel mensen staat de zomer gelijk aan vakanties en reizen. Een rapport van het Nationaal Observatorium voor Uitgaand Toerisme (ObservaTUR) geeft aan dat 85% van de Spanjaarden van plan is om in de zomermaanden op reis te gaan, met een budget van gemiddeld 625 euro per persoon. De meeste inwoners van Spanje zullen met de eigen auto het land doorkruisen om te genieten van zonovergoten stranden. Ondanks de prijsstijgingen en het dalende besteedbaar inkomen van gezinnen, blijven reisbureaus optimistisch. Ze hopen dit seizoen de omzet van 2019 te kunnen overtreffen.

Bijna 70% van de Spanjaarden is vastbesloten om de komende zomer op reis te gaan, en nog eens bijna 16% overweegt dit waarschijnlijk te doen. Sterker nog, 40% heeft al een vakantie gereserveerd, een cijfer dat naar verwachting door professionals in de sector zal verdubbelen in de aanloop naar de zomer. Verder is 40% van plan om in augustus op vakantie te gaan, terwijl 30% dit in juli plant. Wat betreft reisgezelschap, plant 76% de reis met hun partner, 33% met hun kinderen, 20% met vrienden en 18% met andere familieleden.

Anderzijds stelt 15% van de Spanjaarden dat ze niet op vakantie gaan, waarbij 58% dit wijt aan financiële redenen. Boven op de financiële beweegredenen zegt 21% van de ondervraagden die niet van plan zijn deze zomer te reizen dat ze te weinig tijd hebben, of het nu door werk of studie is. Daarnaast is er een kleine groep van 5% die ervoor kiest om liever thuis te blijven dan op reis te gaan.

De stijging van de prijzen zal waarschijnlijk invloed hebben op de uitgaven van de reizigers, waarvan verwacht wordt dat ze gemiddeld met 15 euro per persoon zullen toenemen vergeleken met vorig jaar, tot een gemiddelde van 625 euro. Dit ligt nog steeds onder het niveau van voor de pandemie. Voor degenen ouder dan 65 jaar neemt dit bedrag toe tot 798 euro, terwijl het voor degenen onder de 34 jaar afneemt tot 493 euro per persoon.

Van degenen die op reis gaan, zal twee derde kiezen voor bestemmingen binnen Spanje. De Middellandse Zeekust en Andalusië zijn de topkeuzes, op de voet gevolgd door het koelere Noord-Spanje in Cantabrië en Asturië. Zon- en strandvakanties maken 39% uit van de reizen terwijl 19% van de reizigers kiest voor culturele ervaringen. Ook is het aandeel toeristen dat kiest voor ontspanning en wellness toegenomen tot 17%. Wat betreft vervoer, zal 57% van de reizigers met hun eigen auto reizen, terwijl 40% de voorkeur geeft aan het vliegtuig.

Reisagenten melden dat de populairste internationale bestemmingen voor Spanjaarden deze zomer het Caribisch gebied, Egypte, de Verenigde Staten, Thailand, Albanië en Japan zijn.

Ga naar de inhoud