Midzomernacht op zijn Spaans: het San Juan feest op 23 en 24 juni

Midzomernacht op zijn Spaans: het San Juan feest op 23en 24 juni
beeld: Pixabay
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De nacht van San Juan of de midzomernacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en door knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gevierd tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van 21 juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels of hout op straat of op het strand te verbranden, iets wat in steden als Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga nog steeds gebeurt.

Wikipedia schrijft over San Juan: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voorchristelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Het Sint-Jansvuur is zo’n vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voorchristelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

Andalusië

In de regio Andalusië vinden vele traditionele feesten plaats zoals in Cádiz waar men poppen genaamd juanillos verbrandt op straat en er groot gefeest wordt met rotjes, vuurwerk en muziek. In Almería is het de gewoonte om net zoals in Málaga te feesten op de stranden met moragas en kampvuren (in Málaga is dat niet meer toegestaan). Ook hier ontbreken de rotjes en het vuurwerk niet om de zomer in te luiden.

Ook is het hier traditie om in de nacht van 23 op 24 juni om middernacht de ogen nat te maken of te zwemmen in de zee om zo de volgende dag vers en fris te beginnen. In de gemeente Lanjarón in de provincie Granada viert met het Fiesta del Agua y del Jabón ofwel het feest van water en zeep wat al genoeg zegt natuurlijk, een grote natte en gladde kliederboel.

Balearen

Terwijl er op de eilanden Mallorca en Ibiza veel gefeest wordt in de nacht van 23 of 24 juni staat alles op het eiland Menorca in het teken van de paarden in de stad Ciutadella en in de gemeenten daaromheen. De berijders (ook wel jinetes of caixers genoemd) van de stoere paarden zitten in het zwart-wit gekleed op hun paarden waarmee ze door de straten rijden en af en toe het paard laten steigeren op de maat van de muziek.

Dit feest is niet geheel ongevaarlijk omdat veel mensen proberen de borst van de paarden aan te raken waarbij dit soms dodelijk afloopt, omdat ze geraakt worden door de bewegende voorpoten of het paard naar beneden gaat.

Catalonië

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoeken, die op het Stadsplein moet plaatsen en deze in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Dit gebeurt echter niet zoveel meer. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de Sant Joan, een speciale cake, en Cava, de Spaanse Champagne, te drinken.

Uiteraard worden er volop rotjes gegooid, is er veel vuurwerk te zien (soms meer dan met de jaarwisseling), worden de Diablos ingezet voor de Correfocs en is er groot feest met live muziek op pleinen of op het strand en gaat men pas laat slapen.

Galicië

In Galicië (en eigenlijk in heel Spanje) wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?).

Daar waar in Catalonië Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

Alicante

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden dat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sant Joan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest dat al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) begint met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af. Soortgelijke festiviteiten vinden ook plaats in andere gemeenten zoals Torrevieja, Guardamar del Segura, Jávea, Denia, Benidorm, Elche en San Juan de Alicante.

Hierboven staan slechts enkele festiviteiten in sommige deelstaten van Spanje omschreven, maar eigenlijk vinden er in heel Spanje feesten plaats waarbij altijd het vuurwerk, de rotjes en feest met live muziek, eten en drinken de hoofdingrediënten zijn. Het maakt echter niet uit hoe men de nacht van San Juan door zal brengen, feit is: de zomer is begonnen!!