Traditionele feesten in Spanje tijdens de zomermaanden

Oeps ... foto ontbreekt!

Traditionele feesten in Spanje tijdens de zomermaanden

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is weer zomer en het is weer tijd voor het strand en de zon. Buiten het relaxen zijn er echter ook veel feesten die gedurende de zomermaanden plaatsvinden in diverse steden in het land of zelfs in heel Spanje. Het is haast onmogelijk om alle feesten op te noemen in de lijst hieronder aangezien er veel lokale of regionale feesten zijn, maar we doen ons best met de populairste feesten van Spanje tussen eind juni en eind augustus.

Hogueras de Sant Juan (23/24 juni)

De vreugdevuren van de midzomernacht vinden in Spanje plaats in de nacht van 23 op 24 juni. Op veel plaatsen in Spanje vinden dan bijeenkomsten plaats op onder andere stranden waarbij kampvuren worden aangemaakt, rotjes worden afgestoken en veel wordt gedronken en gegeten. San Juan wordt veel gevierd in Catalonië, op de Balearen eilanden en in Alicante.

san juan
Beeld: via canva.com

La batalla del vino (29 juni)

Terwijl men in Valencia met tomaten gooit tijdens het Tomatina festival gebeurt dat in La Rioja met wijn tijdens het Haro festival beter bekend als “la batalla del vino”. Het feest vindt plaats in het kleine middeleeuwse dorp Haro in de La Rioja Alta wijnstreek waar 40% van alle Rioja wijnen vandaan komen. Tijdens het feest is het de gewoonste zaak van de wereld om compleet doordrenkt met wijn door de straten te lopen en te feesten … en uiteraard wijn te drinken.

batalla vino
Beeld: BigSus / wikipedia

San Fermín (6/15 juli)

Wie heeft er nu niet gehoord van het stierenrennen in Pamplona. Het voor de stieren uit rennen is slechts een klein onderdeel van de San Fermín feesten in de stad Pamplona, in de regio Navarra. Elke ochtend tussen 6 en 15 juli worden de stieren losgelaten op de straten van de stad waarbij de meer dan 500 kilo wegende dieren gedurende slechts enkele minuten achter honderden renners lopen. Rondom dit stierenrennen zijn er echter veel meer festiviteiten waarbij de hele stad (en de duizenden toeristen) feest viert.

san fermin
Beeld: via 123rf

Dia de Santiago (25 juli)

Elk jaar op 25 juli wordt in de stad Santiago de Compostela en in heel de regio Galicië de Dia de Santiago gevierd. Zoals bekend is Santiago de Compostela het eindpunt van de pelgrimsroute en dus is het op de dag van de schutspatroon van Galicië een grote drukte in de stad aangezien er veel wandelaars zijn die op die dag de route willen beëindigen. Er zijn veel activiteiten rondom dit feest en het is zeker de moeite waard om eens in je leven mee te maken.

santiago
Beeld: santiagoturismo / web

Feria de Málaga (12/19 augustus)

Naast de bekende Semana Santa rond Pasen staat Málaga ook bekend om de Feria de Málaga. Het feest is te vergelijken met de wereldberoemde Feria de Abril in Sevilla, maar dan iets kleinschaliger en minder druk. Dit betekent echter niet in dat er niet flink gefeest wordt in traditionele stijl met klederdrachten, paard-en-wagens en processies door de stad.

feria
Beeld: via 123rf

Carreras de Caballos de Sanlúcar (10/12 augustus)

De paardenrennen (wedstrijden) van het Zuid Spaanse Sanlúcar zijn in Spanje zeer bekend en worden elk jaar weer door duizenden mensen bezocht. Op 10, 11 en 12 augustus worden er verschillende paardenrennen wedstrijden gehouden op de stranden van Sanliqueñas in Sanlúcar de Barrameda in de provincie Cádiz. De paardenraces van Sanlúcar worden al sinds 1845 op het strand gehouden en vinden tegenwoordig plaats gedurende twee 3-daagse evenementen.

san lucar
Beeld: arrerassanlucar.es / web

La Tomatina (30 augustus)

Het grote tomatengevecht van het kleine dorp Buñol in Valencia is wereldberoemd en wordt elk jaar weer door duizenden deelnemers vanuit de hele wereld bezocht. Dit traditionele feest vindt altijd plaats op de laatste woensdag van de maand augustus, dit jaar op de 30e waarbij het gevecht begint om 11 uur in de morgen en de dagen daarvoor en daarna gevuld zijn met uitbundige feesten.

Ga naar de inhoud