Trendy padelsport kost tienduizenden levens van vogels in Spanje

Trendy padelsport kost tienduizenden levens van vogels in Spanje
Beeld: ADENSVA / facebook

Trendy padelsport kost tienduizenden levens van vogels in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar sterven er duizenden vogels doordat steeds meer mensen aan de padelsport doen in Spanje. Nu klinkt dat natuurlijk erg vreemd, want hoe kunnen vogels overlijden door mensen die met een racket tegen een bal slaan? Komt dat doordat de ballen de vogels raken of is er iets anders aan de hand.

Je zult de link tussen dode vogels en de padelsport niet zo snel leggen, maar volgens de vereniging Asociación para la Defensa de la Naturaleza (ADENSVA) overlijden er jaarlijks in Spanje tienduizenden vogels door de racket- en balsport padel. En dat komt dus niet door de rondvliegende ballen, maar door de glazen kooien die rondom de padelbaan staan in de buitenlucht.

Vogels vliegen namelijk massaal tegen deze grote glazen kooien aan omdat ze in hun vlucht het glas vaak niet of te laat zien. Volgens de website van SEO Birdlife zijn er alleen al bij de circa 600 gemeentelijke padelbanen in de Valencia regio jaarlijks 75.000 vogels die hun dood vinden. En dan is de Valencia regio nog niet eens de populairste regio voor de padelsport en zijn de privé padelbanen ook niet meegerekend.

In 2022 startte de vereniging ADENSVA een actie met de naam ‘Redes que salvan aves’ ofwel ‘netten die vogels redden’. Met dit initiatief wilde de vereniging zoveel mogelijk de glazen wanden aan de buitenkant voorzien van netten want als een vogel in een net vliegt overleeft deze de impact meestal wel maar tegen glas vliegen is dodelijk. Daarnaast kunnen vogels de netten wel zien en zullen ze er over of omheen vliegen.

Dit jaar wil ook de stichting SEO Birdlife duizenden vogels van een gewisse dood bij de padelbanen redden met de actie ‘Aves y Cristales’ ofwel ‘Vogels en Ramen’ om de kennis over de botsing van vogels tegen glas in Spanje te verbeteren en deze eventueel te voorkomen. Dit initiatief zal het enerzijds mogelijk maken om de dreiging te meten en anderzijds om de samenleving in het algemeen en de verantwoordelijken voor de infrastructuur bewust te maken van dit probleem, zodat corrigerende en preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

Padelbanen, glazen gebouwen, akoestische schermen en andere soorten glazen infrastructuren vormen een barrière die vogels niet als een bedreiging zien, waardoor velen van hen overlijden of letsel oplopen door botsingen. De ‘Centros de Recuperación de Fauna’ van de autonome regio’s ontvingen tussen 2008 en 2018 meer dan 1.000 dieren van meer dan 100 verschillende soorten die tegen ramen botsten. 

In Spanje zijn er geen officiële gegevens over aanvaringen van vogels, maar de enige studie over dit onderwerp concludeerde dat aanvaringen van vogels met gebouwen een ernstige bedreiging kunnen vormen voor trekvogels in de Middellandse Zee. In het onderzoek ‘Colisión de aves contra cristales en una ciudad de la costa mediterránea ibérica durante la migración otoña’ werden tussen 2012 en 2015 in één gebouw in Tarragona 193 vogels van 17 verschillende soorten geregistreerd die door botsingen werden gedood.

Ga naar de inhoud