Waarom laat de bast los van de platanen bomen in Spanje?

Waarom laat de bast los van de platanen bomen in Spanje?
Beeld: via twitter

Waarom laat de bast los van de platanen bomen in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Alerte wandelaars hebben het wellicht al gemerkt in Spanje: de bast van de platanen (bomen) in veel Spaanse steden en dorpen laat in opvallende mate los en valt op straat. Dit opvallende fenomeen doet zich gelijktijdig voor op meerdere plaatsen in Spanje, van Barcelona en Alicante tot aan Aragón, de Balearen en in Andalusië. Deskundigen roepen op tot rust en schrijven dit verschijnsel toe aan de milieucondities van de laatste weken. De bomen zijn dus niet ziek.

De straten in veel steden en dorpen zijn bedekt met schors resten en de bomen ‘vervellen’. Het is geen herfst, maar vroege zomer. Dit schouwspel trekt de aandacht van voorbijgangers, en sommigen, uit bezorgdheid, leggen het vast op foto. De afgelopen weken zijn sociale media overspoeld met foto’s, opmerkingen en speculaties over dit op het eerste gezicht merkwaardige fenomeen. Wat gebeurt er met de platanen?

Deskundigen verklaren dat het afvallen van de schors een normale reactie is en dat er geen actie nodig is: “Als loofbomen hebben ze in het voorjaar een flinke groeispurt doorgemaakt. Dit viel samen met de regenval van de laatste weken, wat het proces van het loslaten van de dode schors heeft versneld”. Daardoor vervelt de schors, zoals elk jaar, zij het dit keer in grote hoeveelheden, wat een bijzonder beeld oplevert. De plataan een algemeen voorkomende en zeer nuttige boom in Spaanse steden en dorpen, vanwege zijn verkoelende werking want een middelgrote boom verdampt ongeveer 80 liter water per dag.

Ga naar de inhoud