De zomer kunstmarkt in de haven van Jávea: weer eens iets anders!

De zomer-kunstmarkt in de haven van Jávea: weer eens iets anders!
Beeld: Amata / ingezonden

De zomer kunstmarkt in de haven van Jávea: weer eens iets anders!

Vanaf vrijdag 28 juni zal de wekelijkse kunstmarkt die op zaterdagmiddag en zondagochtend wordt gehouden op de boulevard in de haven van Xàbia (Jávea) plaats maken voor de zomermarkt die hier elke avond zal zijn tot 1 september. 

Sinds 2013 wordt op deze plaats de hele zomer een originele ambachtsmarkt gehouden. Net als andere jaren valt de authenticiteit en kwaliteit van de kramen op: de vereniging die het evenement organiseert, Amata, garandeert dat in elke kraam een ​​authentieke kunstenaar of ambachtsman zit die uitsluitend zijn of haar eigen werk verkoopt.  Dit concept valt goed in de smaak en trekt jaarlijks meer bezoekers.

Tot 1 september zullen er elke avond maximaal twintig kraampjes staan op de Paseo Marítimo aan het einde van de Avenida Jaime I. De markt gaat open op vrijdag 28 juni en is er elke dag vanaf 19:30 uur tot middernacht. Het is een initiatief van de winkeliersvereniging van het havenkwartier en rekent voor de organisatie opnieuw op Amata, een vereniging van ambachtslieden die de deelnemers zorgvuldig selecteert om de maximale kwaliteit en variëteit aan te bieden. 

Er is keramiek, haakwerk, pyrografie, zelf ontworpen sieraden in zilver, macramé, aluminium of hout, fonteintjes in kunststeen, stoffen kabouters en heksen, figuren van papier-maché, schalen en klokken van hout met hars, stoffen tassen, leuke schilderijtjes gemaakt met kiezeltjes, zelfs aquarellen en schilderijen. En omdat het allemaal echte ambachtslieden zijn, kunnen ze hun producten personaliseren, aanpassen aan jouw voorkeuren of speciale bestellingen aannemen.

Amata werd opgericht in 1998 en heeft door de jaren heen vastgehouden aan het idee dat ambachtslieden alleen kunnen overleven als ze kwaliteitsproducten aanbieden, die ze zelf gemaakt hebben. De markten van Amata zijn een ontmoetingsplaats tussen het publiek dat op zoek is naar authentieke kunstnijverheid en de mensen die het maken.  

Sommige deelnemers uit de omgeving komen de hele zomer hun werk verkopen. Anderen komen uit andere delen van Spanje om één of meer weken met hun gezin op het strand door te brengen en ’s middags hun kraampje op te zetten aan de Paseo Marítimo.  Zo garandeert Amata een levendige en gevarieerde markt waar je originele kwaliteitsproducten kunt vinden.

De kunstmarkt is een reden te meer om de haven van Xàbia te bezoeken, die al zoveel te bieden heeft: de haven zelf met zijn vismarkt, de modernistische kerk van de Maagd van Loreto in de vorm van een boot, winkels en eindeloze terrassen om een drankje te nemen of een hapje te eten met uitzicht op zee. Je kunt zelfs naar de markt met het toeristentreintje dat tussen het Arenal-strand in Jávea en de oude stad rijdt via de haven: de halte ligt direct naast de markt. 

Het aanbod verandert elke week en op https://www.puebloartesano.es/javea publiceren ze elke week foto’s van de verwachte kraampjes. Daarnaast is er een Facebookpagina aangemaakt (https://www.facebook.com/feriaartesaniajavea/) waar het laatste nieuws, bijzondere activiteiten of mogelijke wijzigingen in openingstijden worden gepubliceerd.

Ga er eens kijken en je zult zien dat dit wel wat anders is dan de doorsnee strandmarkten!

Ga naar de inhoud