skip to Main Content
Het hoe en wat over het rijden en gebruik van elektrische fietsen in Spanje

Het hoe en wat over het rijden en gebruik van elektrische fietsen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je ziet ze ook in Spanje steeds meer. Dan hebben we het hier niet over de Nederlanders en Belgen die met hun elektrische fiets vanuit eigen land naar Spanje zijn gekomen om tijdens de vakantie te fietsen maar ook Spanjaarden die voor de elektrische fiets gaan. Uiteraard is dat nog niet in zo’n grote hoeveelheden als in Nederland maar je ziet ze steeds meer, ook omdat er steeds meer aanbod komt en de fietsen goedkoper worden. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels, wetten en voorschriften voor het gebruik van elektrische fietsen in Spanje.

Een elektrische fiets (bicicleta eléctrica) is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. In Nederland heet de elektrische fiets officieel “fiets met trapondersteuning” (bicicleta con pedaleo asistido) wat een fiets is die werkt in combinatie met spierkracht en dus alleen ondersteuning geeft. Dit soort fietsen wordt ook wel eens “pedelec” genoemd, een samentrekking van Engelse woorden pedal en electric). Deze naam wordt ook wel eens gehoord in Spanje.

Spaanse omschrijving elektrische fiets

In de BOE (staatsboletin) in Spanje staat het volgende over fietsen met trapondersteuning: “Bicicleta que utiliza un motor, con potencia no superior a 0,5 kW, como ayuda al esfuerzo muscular del conductor. Dicho motor deberá detenerse cuando se de cualquiera de los siguientes supuestos: El conductor deja de pedalear y La velocidad supera los 25 km/h” wat in het Nederlands wil zeggen “Fiets met een motor met een vermogen van niet meer dan 0,5 kW (=500 watt) die dient om ondersteuning te geven aan de spierkracht van de bestuurder. De motor zal stoppen wanneer er sprake is van een van deze omstandigheden: De bestuurder ophoudt met trappen en de snelheid meer is dan 25 km/h”. Wat opvalt is dat sinds 23 december 2015 de 250 watt motorvermogen in Spanje omhoog is gegaan naar 500 watt.

In Spanje gelden de volgende algemene regels:

 • Voor het rijden met een elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dan 25 km/h kan en een vermogen heeft van maximaal 500 watt (voorheen 250 watt net zoals in Nederland/België) motorvermogen, gelden dezelfde regels als voor een normale fiets.
 • Voor fietsen met een elektromotor die sneller kunnen dan 25 km/h en meer motorvermogen hebben of waarop gereden kan worden zonder te trappen gelden de regels voor bromfietsen. Dit houdt dus in dat men met deze fietsen in principe niet op het fietspad zou mogen rijden, men een helm dient te dragen en een speciaal rijbewijs nodig heeft. Ook dient men dan verzekerd te zijn, net zoals bij bromfietsen en scooters.
 • De maximumsnelheid voor alle fietsers inclusief elektrische fietsen is 45 km/h.

Algemene regels fietsen in Spanje

 • Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer ze buiten de bebouwde kom op de weg rijden terwijl minderjarigen onder de 16 jaar altijd (binnen en buiten de bebouwde kom) verplicht een fietshelm moeten dragen.
 • Er wordt aangeraden om reflecterende kleding te dragen tijdens de uren dat het donker is. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
 • Zoals overal dient men als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dient men te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doet men dat niet dan kan men net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
 • Zorg goed voor de fiets, dat wil zeggen, zorg dat de ketting goed is, de remmen werken en de banden de goede spanning hebben zodat het fietsen stukken veiliger is.
 • Elke keer als men op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dient men dat goed en ruim van te voren aan te geven.
 • Als men met een groep fietsers over de grote weg rijdt dient men dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
 • Het is verboden op de fiets te rijden met de koptelefoon op om muziek te luisteren, met de mobiele telefoon in de hand of na het gebruik van drugs en alcohol.
 • Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.

Zijn we iets vergeten? Hebben we iets verkeerd omschreven? Laat het ons dan weten met eventueel een link naar een bron waar meer informatie vandaan te halen is. Zo krijgen we een goed en correct overzicht van het rijden met elektrische fietsen in Spanje 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik werk in Nederland op een Spoed Eisende Hulp.
  Ik weet er alles van. Hoofdwonden, bloeding en andere ellende met die e-bikes.
  Ze rijden over het algemeen véél te hard met die fietsen. ( en ze moeten zonodig ook alle “normale “fietsers voorbij gaan)
  Mijn advies: een verplichte helm dragen. Dan scheelt héél véél “kopzorgen”.

 2. Veel fietsers en vooral veel kinderen en jongeren rijden te pas en te onpas tegen het verkeer in vooral op eenrichtingsverkeer wegen en ook op boulevards wandel en/of voetpaden. HOE IS HET MOGELIJK. Je schrikt je elke keer te pletter als je met een bloed gang word gepasseerd Mijn middelvinger kan ik nog net op mijn plaats houden zien ze toch niet ze zijn al gepasseerd !
  . Hoe is het Geregeld met het Bellen ! Verplicht in Nederland bij het passeren van ander fietsers en/of weggebruikers in NL word over het algemeen niet op de troitoirs en/of eenrichtingsverkeer wegen tegen het verkeer in gereden en zijn er veel vrije affescheiden fietspaden Bij het vaststellen een fikse GROTE BOETE !!

  Graag uw reactie over het gebruik van de BEL

 3. Een speciaal rijbewijs in Spanje voor een, wat in NL een pedelec heet (45km)? Ik neem aan dat een rijbewijs behaald voor een motorvoertuig wel voldoende zal zijn?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken