skip to Main Content
Pablo Casado gekozen tot nieuwe voorzitter Partido Popular
El Pais

Pablo Casado gekozen tot nieuwe voorzitter Partido Popular

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pablo Casado gekozen tot nieuwe voorzitter Partido Popular

El Pais

MADRID – Tijdens het 19e partijcongres heeft de 37-jarige Pablo Casado de meeste stemmen gekregen van de partijleden van de Partido Popular (PP). Pablo Casado is nu de nieuwe voorzitter (Presidente) van de conservatieve volkspartij geworden. Hij heeft de eindstrijd gewonnen door 451 stemmen meer te krijgen dan de andere kandidaat Soraya Sáenz de Santamaría.

Het was in de weken voor de uiteindelijke stemming op zaterdag een race die eerst onder zeven kandidaten werd gestreden en daarna tussen nog maar twee kanshebbers. Uiteindelijk wist Pablo Casado 1.701 (57,2%) stemmen te krijgen van de 2.973 stemmen en Soraya Sáenz de Santamaría de overige 1.272 (42,8%) stemmen.

Het was een strijd tussen twee PP-leden waarbij de andere achtergebleven kanshebbers María Dolores de Cospedal, José Manuel García Margallo, José Ramón García Hernández en Elio Cabanes openlijk hun steun hadden gegeven aan Pablo Casado. Het is niet bekend op wie de voormalige voorzitter van de PP Mariano Rajoy maar men zegt dat zijn stembiljet blank was.

Pablo Casado was de laatste jaren de vice-secretaris Communicatie bij de Partido Popular. Soraya Sáenz de Santamaría was voormalige vicepremier van de Spaanse regering en dus de rechterhand van Rajoy. Het is niet bekend wat Soraya nu gaat doen maar zelf geeft ze aan dat ze bereid is om een functie te bekleden als daarom gevraagd wordt.

De oppositiepartijen hebben Casado gefeliciteerd maar daarbij meteen aangegeven dat de Partido Popular nu nog rechtser is geworden. Zelf zegt Pablo Casado veel respect te hebben voor zijn voorgangers José María Aznar, Mariano Rajoy en Manuel Fraga.

De premier van Spanje, Pedro Sánchez, heeft de nieuwe voorzitter van de PP reeds telefonisch gesproken en gefeliciteerd. Podemos zegt dat Spanje nu drie rechtse partijen heeft, de PP, Ciudadanos en Vox.

Pablo Casado werd op 1 februari 1981 in Palencia in Castilla y Leon geboren. Sinds 2003 is hij een actief lid van de Partido Popular en heeft hij verschillende functies gehad binnen de partij. Zo was hij de voorzitter van de jeugdafdeling in Madrid, de zogenaamde Nuevas Generaciones (NNGG).

Na diverse andere functies werd hij in januari 2015 de coördinator voor de autonome en gemeente verkiezingen. In december datzelfde jaar werd Pablo Casado gekozen tot vice-secretaris Communicatie van de regering-Rajoy.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Laten we hopen dat deze bewonderaar van Franco-Fraga-Aznar-Rajoy nooit aan de macht komt. Een meervoudige herhaling van de Ley Mordaza (op diverse gebieden) is dan niet denkbeeldig. De kans lijkt me echter klein aangezien de Franquisten een uitstervend ras zijn en de keuze van democratisch rechts ongetwijfeld naar Ciudadanos gaat. Het verwelken van de PP is geen slechte zaak voor de democratie en in dat opzicht lijkt zijn verkiezing me positief.

 2. Joehoe Fran Carlos for president, ga toch ergens anders je onzin verkondigen joh, rechts zijn dieven vroeger al en nu nog steeds daar moet je echt niet op gaan stemmen of je wilt graag terug naar de oertijd?

  1. Tsja, is allemaal waar. Daarom is Ciudadanos nodig om de PP van de overmacht af te houden. En om de PSOE van hun beleid te weerhouden van de open grenzen. Dit weekend al weer 1100 kansloze zwarten uit zee gevist. Dat is de socialistische progressieve politiek die rechtstreeks naar de maatschappelijke ondergang leidt (zie de Merkel Rutte leugens). Alles beter dan de PSOE of Podemos deugmensen illusiepolitiek van bedrog en zelfbedrog.

 3. Bij mij geen enkel voordeel van de twijfel.De PP wordt nog rechtser dan hij al was.De wereld en dus ook Spanje is aan het veranderen . Ook in Spanje gaat meer mensen een progressievere koers varen en daar past een grote PP niet meer bij.In mijn ogen een aflopende zaak. Voeg daarbij nog zijn “studies ” en je ziet het volgende schandaal al weer opdoemen bij de PP.

  1. Ik weet niet wat U links of rechts noemt, maar wat ik in de hele veranderende wereld en dus ook in Spanje constateer, is dat de “progressieven” die de nieuwe achterlijkheid van de extreem conservatieve islam binnenjubelen, overal aan de verliezende hand zijn. Een enkele kortstondige opflikkering van de Groene Khmer soms ten spijt. Dus ik vrees dat Uw hoop op een verdwijnende PP nogal ilusiones is.

   1. We mogen niet vergeten dat de Partido Popular niet langer de enige rechtse partij van Spanje is.
    We hebben nu ook Ciudadanos van Alberto Rivera. Veel gelijke opvattingen als de Partido Popular. Maar …… Deze conservatieve partij verzet zich heftig tegen de gematigde houding van de Partido Popular als het gaat om fraude en corruptie.
    In de peilingen heeft Ciudadanos een vrij grote aanhang.
    Bij de verkiezingen in Cataluña werden ze zelfs de grootste partij.

    1. Ciudadanos wortelt in Cataluña, verzet zich tegen de rechts extreme separatisten. In Cataluña geldt Ciudadanos helemaal niet als conservatief. Wat ze ook absoluut niet zijn. Bij de eerstkomende verkiezingen gaat het tussen de PP en Ciudadanos. Ik vermoed dat zij samen een meerderheid zullen halen, want de PSOE regeert nu in “geleende tijd” en zal daar zwaar voor boeten. Podemos is een soort raapsel van van alles wat, zoals de Groene Khmer in Nederland,- te verwaarlozen als stabiele machtsfactor.

   2. Ik ben het lang niet altijd eens met wat je zegt Fran Carlos, maar je hebt hier wel een punt.
    En ik weet niet waar A. Bakker de krant leest, maar zover ik weer, is er in Oostenrijk een rechtse regering, behoorlijk rechts zelfs, Italie idem dito, Duitsland heeft de rechtse partij ook nu bijna Merkel in gehaald en in de voormalig Oostblok landen is het niet veel anders. Progressief is een mooie kreet, maar wat is progressief? De grenzen open houden? Geld weg geven dat er niet is? Alles maar toestaan en iedereen maar zijn gang laten gaan in bepaalde regio´s? Dat is niet progressief, dat is destructief!

    Dus om dan te zeggen dat de PP gaat verdwijnen omdat ze nu rechtser zouden worden? Erg voorbarig, kijk even de laatste dagen de Spaanse TV en dan zie ik toch nog erg veel aanhangers rondlopen met nieuwe hoop voor het land en de partij. De man is gekozen tot partijleider, dat zegt nog niets, misschien komt hij nooit aan de macht als president, dus laten we vooral even afwachten wat er gebeurd allemaal.

    1. Heb nooit beweerd dat de PP zou verdwijnen. Zie ze voorlopig niet meer als machtsfactor in Spanje.En met progressief bedoel dat mensen iets verder kijken dan hun eigen omgeving.Zoals in veel landen in de wereld is vooral het “platteland” nog zwaar conservatief . Dit gaat langzaam veranderen door de verstedelijking.
     Wat de kranten betreft : ” ik lees Spaanse ,Catalaanse , Engelstalige en Nederlandstalige kranten ” .Dit tot info.
     Verder zul je mij niet betrappen op woorden als kansloze zwarten..

     1. Dank voor de verheldering A. Bakker.
      En voor wat betreft je laatste zin, mij ook niet.

      Het grote probleem in Spanje is hetzelfde wat NL nu al meemaakt steeds meer partijen en steeds minder kans op regeringen met een duidelijke meerderheid om zaken gedaan te krijgen. Het zal na nieuwe verkiezingen hier, er niet eenvoudiger op worden vrees ik, terwijl er zo veel zeer serieuze zaken zijn om aan te pakken en op te lossen.

 4. Nog een klein nadeel aan de keuze van Casado.
  Er loopt nog een onderzoek naar hem over zijn opleiding.
  In zijn CV staat dat hij een master opleiding heeft voltooid.
  Het lopende onderzoek bekijkt of hij daarvoor wel aan alle voorwaarden heeft voldaan.Hij deed deze zware masterstudie terwijl hij toen een zware tijdrovende functie vervulde binnen de Partido Popular.

 5. Een logische uitslag. Indien de PP wil overleven, of zelfs terugkeren naar oude verkiezingsverhoudingen, dan moet zij de traditioneel conservatieve meerderheid van de Spanjaarden aan zich weten te binden. Hij is erg onervaren, maar ja, Rajoy was misschien een beetje te voorzichtig ervaren. Voor de buitenlanders in Spanje (investeerders maar ook toeristen) is hij zeker geen slechte keuze. Er liep een rode lijn van Franco via Fraga naar Aznar. Dus dat voorbeeld vind ik niet zo inspirerend. Maar ik geef hem toch el ventaje de la duda.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by