Pablo Casado gekozen tot nieuwe voorzitter Partido Popular

Oeps ... foto ontbreekt!

Pablo Casado gekozen tot nieuwe voorzitter Partido Popular

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het 19e partijcongres heeft de 37-jarige Pablo Casado de meeste stemmen gekregen van de partijleden van de Partido Popular (PP). Pablo Casado is nu de nieuwe voorzitter (Presidente) van de conservatieve volkspartij geworden. Hij heeft de eindstrijd gewonnen door 451 stemmen meer te krijgen dan de andere kandidaat Soraya Sáenz de Santamaría.

Het was in de weken voor de uiteindelijke stemming op zaterdag een race die eerst onder zeven kandidaten werd gestreden en daarna tussen nog maar twee kanshebbers. Uiteindelijk wist Pablo Casado 1.701 (57,2%) stemmen te krijgen van de 2.973 stemmen en Soraya Sáenz de Santamaría de overige 1.272 (42,8%) stemmen.

Het was een strijd tussen twee PP-leden waarbij de andere achtergebleven kanshebbers María Dolores de Cospedal, José Manuel García Margallo, José Ramón García Hernández en Elio Cabanes openlijk hun steun hadden gegeven aan Pablo Casado. Het is niet bekend op wie de voormalige voorzitter van de PP Mariano Rajoy maar men zegt dat zijn stembiljet blank was.

Pablo Casado was de laatste jaren de vice-secretaris Communicatie bij de Partido Popular. Soraya Sáenz de Santamaría was voormalige vicepremier van de Spaanse regering en dus de rechterhand van Rajoy. Het is niet bekend wat Soraya nu gaat doen maar zelf geeft ze aan dat ze bereid is om een functie te bekleden als daarom gevraagd wordt.

De oppositiepartijen hebben Casado gefeliciteerd maar daarbij meteen aangegeven dat de Partido Popular nu nog rechtser is geworden. Zelf zegt Pablo Casado veel respect te hebben voor zijn voorgangers José María Aznar, Mariano Rajoy en Manuel Fraga.

De premier van Spanje, Pedro Sánchez, heeft de nieuwe voorzitter van de PP reeds telefonisch gesproken en gefeliciteerd. Podemos zegt dat Spanje nu drie rechtse partijen heeft, de PP, Ciudadanos en Vox.

Pablo Casado werd op 1 februari 1981 in Palencia in Castilla y Leon geboren. Sinds 2003 is hij een actief lid van de Partido Popular en heeft hij verschillende functies gehad binnen de partij. Zo was hij de voorzitter van de jeugdafdeling in Madrid, de zogenaamde Nuevas Generaciones (NNGG).

Na diverse andere functies werd hij in januari 2015 de coördinator voor de autonome en gemeente verkiezingen. In december datzelfde jaar werd Pablo Casado gekozen tot vice-secretaris Communicatie van de regering-Rajoy.

Ga naar de inhoud