skip to Main Content
Crisis in de ‘vloeibare goud’ sector in Spanje
Pixabay

Crisis in de ‘vloeibare goud’ sector in Spanje

SEVILLA – Het gaat al enkele jaren niet goed in de olijven en olijfolie sector in Spanje waarbij er weliswaar meer verkocht maar door lagere prijzen minder verdient wordt. Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld en zeker in Andalusië heeft het een negatieve impact op de economie en het leven.

De prijzen voor een kilo olijven is de afgelopen twee jaar gezakt van 3,94 euro naar 2,20 euro. Terwijl de opbrengsten dalen stijgen de kosten waardoor het steeds moeilijker wordt voor veel, met name kleine familie, bedrijven het hoofd boven water (of olijfolie) te houden.

Afgelopen weekend werd er in Sevilla gedemonstreerd waarbij 16.000 Andalusische olijfboeren de straten van de regionale hoofdstad op gingen. Van de 1,8 miljoen ton aan olijven die geproduceerd worden in Spanje is 80% of 1,4 miljoen ton afkomstig uit Andalusië. Maar terwijl de export met 17% steeg en de binnenlandse consumptie met 11% omhoog ging, daalden de inkomsten aanzienlijk, al zijn er geen concrete cijfers bekend.

In de krant El Pais wordt Spanje vergeleken met andere producenten waarbij opvalt dat de prijs voor een kilo olijven in Spanje op dit moment 2,20 euro is terwijl dit in Tunesië 2,33 euro, in Griekenland 2,55 euro en in Italië dat zelfs 4,74 euro is (in april dit jaar was dit zelfs 5,21 euro).

Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld waarbij 52% van de productie verkocht wordt buiten Spanje. Vreemd genoeg is Italië de grootste opkoper met 107.000 ton tot nu toe dit jaar. Veel van de Spaanse olijfolie wordt in Italië in flessen met een Italiaans label gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Als je in emotioneel opzicht volwassen bent, reageer je niet negatief op kritiek van de ander. Door dat wel te doen daal je af naar hetzelfde niveau en word je een met de negatieve instelling van de ander. Een discussie prima, maar maak het niet persoonlijk. Allemaal een hele fijn dag gewenst.

 2. Ik meende ooit eens gelezen te hebben Al wat jaren terug. Dat Spanje niet meer dan zoveel olijfolie mag verkopen EU regels . Zoiets als melk in Nederland . Dus kochten de Italianen de olijven op en deden dat in flessen , Want de Italianen kwamen nooit aan hun maximum quota . En verdienden op die manier meer aan de olijven dan Spanje.

 3. Ja, lang geleden hebben ze in Spanje met olijfolie geknoeit, er zijn toen bedrijfsleiders veroordeeld tot zeer zware straffen. Maar nu, meen ik dat alles ok is. Die Italiaanse olijfolie vertrouw ik veel minder. Als ze er Spaanse bijdoen, dan ook van andere landen, ….Wat krijg je dan nog ?

 4. Uwe mooie Europa, en juist buiten Europa legt men nieuwe plantages aan om de vraag en aanbod wat labiel te maken. Als je ziet welke nieuwe wegen etc er wordt aangelegd rond vliegvelden en nieuwe woonwijken, dat komt van de wonende Spanjaarden aldaar. De anderen ginds sluizen het weg. Een beschermd product moest men er van maken zoals de Fransen dat doen, dan is het handen af …

 5. Tja, een Italiaan is wat scherper dan een Spanjaard zo blijkt. Maar vooral niet innoveren en creatief denken jongens….

  1. De Spanjaarden zitten vaak vastgerot aan vaste gewoontes en gaan helemaal niet met de tijd mee en dan krijg je dit soort dingen. Na dit nieuws zal de prijs van de Olijf olie zeker wel weer omhoog gaan terwijl de boer daar niet van profiteert maar dat is ook de Spanjaard die super goed is om geld te stelen over iemand anders zijn rug.

    1. Dus jij bent 1 van die personen(handelaar) die over de rug van de boeren het eindprodukt verhoogt in prijs. Zo praat je in iedergeval wel. Dan ben je in mijn ogen een dief en geen cent waard.

    2. Mee eens.
     Fred je scheert met je opmerkingen dus alle Spanjaarden over dezelfde kam.
     Iedere Spanjaard steelt dus geld over de rug van anderen zo lees ik bij jou?
     Dat lijkt me volslagen onzin.
     Noem mij eens 1 land, waarbij niet de boeren vaak de dupe zijn van de schakels boven hen of van idiote politieke besluiten? Om dan gelijk een ander maar een dief te noemen slaat nergens op natuurlijk.

  2. Misschien komt het ook omdat de Italiaanse leveranciers wellicht een uitgebreid assortiment van levensmiddelen biedt aan de retail, dus inklusief olijfolies.
   De individuele Spaanse boer en/of zijn lokale coöperatie kan dat niet, de retail ziet hem niet staan als potentiële leverancier.
   Italianen hebben dat handig gedaan, Spaanse boeren doen altijd maar hetzelfde, de hectoliters komen altijd maar bij de coöperaties terecht en het aanbod wordt niet gecontroleerd.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken