Crisis in de ‘vloeibare goud’ sector in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Crisis in de ‘vloeibare goud’ sector in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Het gaat al enkele jaren niet goed in de olijven en olijfolie sector in Spanje waarbij er weliswaar meer verkocht maar door lagere prijzen minder verdient wordt. Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld en zeker in Andalusië heeft het een negatieve impact op de economie en het leven.

De prijzen voor een kilo olijven is de afgelopen twee jaar gezakt van 3,94 euro naar 2,20 euro. Terwijl de opbrengsten dalen stijgen de kosten waardoor het steeds moeilijker wordt voor veel, met name kleine familie, bedrijven het hoofd boven water (of olijfolie) te houden.

Afgelopen weekend werd er in Sevilla gedemonstreerd waarbij 16.000 Andalusische olijfboeren de straten van de regionale hoofdstad op gingen. Van de 1,8 miljoen ton aan olijven die geproduceerd worden in Spanje is 80% of 1,4 miljoen ton afkomstig uit Andalusië. Maar terwijl de export met 17% steeg en de binnenlandse consumptie met 11% omhoog ging, daalden de inkomsten aanzienlijk, al zijn er geen concrete cijfers bekend.

In de krant El Pais wordt Spanje vergeleken met andere producenten waarbij opvalt dat de prijs voor een kilo olijven in Spanje op dit moment 2,20 euro is terwijl dit in Tunesië 2,33 euro, in Griekenland 2,55 euro en in Italië dat zelfs 4,74 euro is (in april dit jaar was dit zelfs 5,21 euro).

Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld waarbij 52% van de productie verkocht wordt buiten Spanje. Vreemd genoeg is Italië de grootste opkoper met 107.000 ton tot nu toe dit jaar. Veel van de Spaanse olijfolie wordt in Italië in flessen met een Italiaans label gedaan.

Ga naar de inhoud