Zwemmers uit zee gehaald vanwege haaien aan de Costa Dorada

Zwemmers uit zee gehaald vanwege haaien aan de Costa Dorada
Beeld: Voorbeeldfoto / Fundación CRAM

Zwemmers uit zee gehaald vanwege haaien aan de Costa Dorada

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Vanwege de aanwezigheid van drie exemplaren van de grote blauwe haai (tintorera) hebben de autoriteiten alle zwemmers bij het Playa l’Almadrava strand in l’Hospitalet de l’Infant aan de Costa Dorada (Tarragona, Catalonië) uit zee moeten halen. Op het moment dat woensdagmiddag om 13.30 uur de haaien werden gezien waren er op strand zo’n 30 tot 50 mensen aanwezig.

Nadat om 13.30 uur alle zwemmers bij het l’Almadrava strand in l’Hospitalet de l’Infant aan de Costa Dorada uit zee waren gehaald vanwege de aanwezigheid van drie grote blauwe haaien, kon men om 16.30 uur weer de gele vlag hijsen omdat de haaien waren verdwenen en al 2,5 uur niet waren gezien.

De 30 tot 50 aanwezige strandgangers moesten de zee verlaten maar mochten wel op het strand blijven. Direct gingen diverse medewerkers van de strandwacht de zee in om te kijken waar de haaien waren en om te controleren dat iedereen uit voorzorg het water had verlaten.

Volgens een woordvoerder van de strandwachten werden de drie haaien rond 13.30 uur gezien maar sinds 14 uur waren de haaien niet meer gespot. Uiteindelijk besloot men om 16.30 uur het weer toe te staan om in zee te zwemmen.

De haaien die soms worden gezien bij de Spaanse kust zijn de grote blauwe haaien of ‘Prionace Glauca’, in het Spaans ‘tiburón azul’ of ‘tintorera’. Maar dat wil niet zeggen dat ze vaak te zien zijn bij de kust want normaal gesproken zwemmen ze liever ver weg in de open zee. 

Deze haaiensoort is in principe niet gevaarlijk voor de mens maar een dier blijft een dier en als deze zich bedreigd voelt zal hij zich beschermen door te bijten.

LEESTIP: Haaien in Spanje

We hebben al vaker geschreven dat er haaien leven in de Middellandse Zee en dat zij regelmatig dichtbij de kust komen waar ze vaak voor angstige momenten zorgen bij de mensen. Men hoeft echter niet bang te zijn voor de haaiensoorten die te vinden zijn in de Middellandse Zee want deze zijn voor de mens ongevaarlijk.

Chillen

Maar waarom komt een haai dichtbij de kust terwijl de open zee zoveel meer eten heeft? Een van de redenen is dat de haai ziek en gedesoriënteerd is maar experts zeggen ook dat haaien dichtbij de kust komen om te relaxen, hoe vreemd dat dan ook mag klinken.

Haaien moeten om in leven te blijven altijd bewegen. De golven bij de kust zijn ideaal om relaxed te chillen voor een haai aangezien er beweging is en meer dan genoeg zuurstof door de beweging van de golven. Dat is ook een van de redenen dat de grote witte mensenhaai in Zuid Afrika zo dicht bij de kust komt.

Ga naar de inhoud