Guardia Civil voerde in een maand tijd al 78 reddingsacties uit in Aragón

Guardia Civil voerde in een maand tijd al 78 reddingsacties uit in Aragón
Beeld: Guardia Civil / Twitter

Guardia Civil voerde in een maand tijd al 78 reddingsacties uit in Aragón

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Afgelopen maandag gebeurde opnieuw een dodelijk ongeluk op de bergtop Balaitus de Panticosa. Op een hoogte boven de 3.000 meter stierf een bergbeklimmer, zijn partner ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Na het begin van de zomer tonen de bergen zich weer van hun gevaarlijkste kant.

58 reddingsoperaties voerde de Guardia Civil al uit in de provincie Huesca, en 78 als je de hele regio Aragón meetelt. Enkel en alleen vorige week waren er maar liefst 23 reddingsacties. Het record ligt op het lange weekend rond het San Juan feest eind Juni, toen er maar liefst 16 interventies gebeurden op vier dagen tijd.

De Guardia Civil vreest dat de opflakkering te maken heeft met de lange periode van lockdown die achter de rug is. Nu de mensen weer de vrije natuur in trekken, is het weer drukker in de bergen. Soms zijn die klimmers minder alert of onfortuinlijk, wat vaak rampzalige gevolgen heeft.

Het ongeluk op de Balaitus bergtop is één van de ergste tot nu toe. Het gebeurde toen een rots zich van de wand los scheurde en drie klimmers mee naar beneden trok. De eerste gleed uit over de rots, die beneden op zijn kompanen terecht kwam. Het dodelijke slachtoffer, Jesús Serrat, was nochtans een ervaren klimmer. Hij beoefende de sport bijna een halve eeuw en was voorzitter van het Centro Exursionista El Esquirol (centrum voor excursies El Esquirol). Een vrouw die bij het ongeluk betrokken was, vecht nog voor haar leven in Zaragoza.

Het ongeluk was al het tweede op twee weken dat werd veroorzaakt door een vallend rotsblok. Op 11 Juli viel een klimmer van 56 jaar tijdens een afdaling van de Forato bergtop (eveneens in Panticosa) doordat een rots los raakte. Hij viel vanaf 60 meter hoogte maar overleefde het ongeluk nipt.

In 2021 stierven al vier personen in de Aragonese Pyreneeën. In de vallei van Benasque is al sinds november 2020 een wandelaarster van 37 jaar vermist, en aan de Franse zijde van de bergen een inwoner van Huesca van 61 jaar. 

De regionale overheid maant de toeristen opnieuw aan tot voorzichtigheid. De combinatie van de zomertemperaturen en de gevaren van bergsport zorgt elk jaar voor heel wat ongelukken. Zonder of met de nodige ervaring, zijn een voorbereid man of vrouw er twee waard.

Ga naar de inhoud