Hittegolf Spanje zorgt ook voor hoge zeewatertemperatuur van 30 graden bij Mallorca

Hittegolf Spanje zorgt ook voor hoge zeewatertemperatuur van 30 graden bij Mallorca
Beeld: Puertos del Estado

Hittegolf Spanje zorgt ook voor hoge zeewatertemperatuur van 30 graden bij Mallorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen maandag 18 juli werd door de Puertos del Estado om 14 uur ‘s middags bij de boei bij sa Dragonera bij Mallorca een zeewatertemperatuur gemeten van 30,3 graden, de hoogst gemeten zeewatertemperatuur van Spanje tot nu toe deze zomer. Maar op veel plaatsen is het water met 28 of 26 graden warmer dan de luchttemperatuur op veel dagen in Nederland en België. Hieronder een overzicht per kustregio’s en de zeewatertemperaturen van 21 juli. 

Hoe warmer het zeewater hoe fijner veel zwemmers dat vinden bij de stranden maar logischerwijze is elke kleine stijging fataal voor het leven in zee. Ook de Spaanse weerdienst AEMET heeft gewaarschuwd voor deze warme anomalie waarbij de zeewatertemperaturen 1 tot 2 graden hoger is dan normaal.

De zeewatertemperatuur wordt gemeten aan de hand van speciale boeien (boyas) die op tientallen plaatsen voor de kust van Spanje in de Middellandse Zee en andere zeeën te vinden zijn. Deze worden beheerd door Puertos del Estado en het bedrijf Sidmar en hebben de naam ‘Red Costera de Oleaje de Puertos del Estado’. KLIK HIER voor en kaart van de ‘boyas’ voor de Spaanse kust.

Het komt niet vaak voor dat bij Spanje een zeewatertemperatuur gemeten wordt van meer dan 30 graden. Bij Mallorca gebeurde dat op maandag 18 juli met 30,3 graden terwijl de luchttemperatuur 38 graden was. Op andere plaatsen is de zeewatertemperatuur tot nu toe niet boven de 29 graden gekomen.

Als we naar DEZE website kijken dan zien we dat op donderdag 21 juli in Catalonië aan de Costa Brava bij Lloret de Mar de zeewatertemperatuur 26,7 graden was, in Barcelona en bij Sitges 27 graden, bij Salou en Cambrils 28 graden en bij de Delta de Ebro 28,2 graden. 

In de Valencia regio in de provincie Castellón werd het zeewater 28 graden bij Peñiscola, bij Valencia stad 26,9 graden en in de provincie Alicante aan de Costa Blanca 27,7 graden. In de autonome regio Murcia werd een zeewatertemperatuur gemeten van 27,5 graden in Águilas en gemiddeld 27,2 graden aan de Costa Calida.

In Andalusië is het zeewater minder warm met 26 graden bij Almería en Almuñecar, Nerja 25,8 graden, Málaga 24,8 graden en aan de Costa del Sol gemiddeld 23,7 graden. Verder naar het zuiden in Cádiz bleef de temperatuur van het zeewater laag, mede vanwege de invloed van de Atlantische Oceaan met 22,2 graden aan de Costa de la Luz.

Ga naar de inhoud