Krijgt Spanje een derde hittegolf of een verlenging van de tweede hittegolf?

Krijgt Spanje een derde hittegolf of een verlenging van de tweede hittegolf?
Beeld: Canva

Krijgt Spanje een derde hittegolf of een verlenging van de tweede hittegolf?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat de Spaanse media enkele dagen schreef dat de tweede hittegolf van dit jaar voorbij was en de temperaturen iets zouden gaan dalen, is dat niet overal gebeurd en steeg het kwik nog steeds tot 38 graden op sommige plaatsen. Het heeft inderdaad ook wat geregend en het was frisser in diverse regio’s maar nu blijkt dat dit weekend de temperaturen weer flink gaan stijgen tot 45 graden in het zuiden. Maar is er nu sprake van een continuering van de tweede hittegolf of moeten we spreken over een derde ‘ola de calor’?

Op zondag werd geschreven dat de tweede hittegolf op dinsdag en woensdag zou zijn verdwenen en dat de temperaturen zouden dalen. Dat is ook gebeurd in het noordwesten en noorden van het Spaanse vasteland maar op veel andere plaatsen is van een temperatuurdaling niet veel te merken. Het was ook al bekend dat de temperaturen vanaf vrijdag ook weer omhoog zouden gaan.

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET werden op dinsdag en woensdag respectievelijk bij 12 en 13 van de gecontroleerde 59 meetstations temperaturen gemeten die boven de hittegolf-grens liggen. De tweede hittegolf is op 9 juli begonnen en heeft 10 dagen geduurd. Maar de temperaturen zijn op diverse plaatsen hoog gebleven en dus spreken sommige weerexperts nog steeds over de tweede hittegolf die dit weekend gewoon verder gaat. Anderen spreken over een nieuwe derde hittegolf die dit weekend begint.

Hoe dan ook, het is en blijft warm waarbij opnieuw de temperaturen in het zuiden tot 45 graden kunnen stijgen terwijl ook het midden en het noorden van het land te maken hebben met temperaturen tegen de 40 graden, Het noorden en noordwesten van Spanje (zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) kunnen genieten van mildere temperaturen waarbij er ook kans is op neerslag. Er zijn dit weekend 34 provincies met gele en oranje weeralarmen op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden maar ook op Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote bij de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud