Search
menu
Search

De parasol-oorlog is ook begonnen op de stranden van Málaga

De parasol-oorlog is ook begonnen op de stranden van Málaga
Beeld: via canva.com

De parasol-oorlog is ook begonnen op de stranden van Málaga

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De bekende ‘strijd om de parasols’ of ‘parasol-oorlog’ is elk jaar een hot topic op de stranden in de regio’s Valencia en Murcia. Twee jaar geleden werd een video van een lange rij badgasten die ’s ochtends vroeg op een strand in Torrevieja stonden, een internethit. Vergelijkbare taferelen worden ook waargenomen op de stranden van Cullera, Oropesa en Calpe.

Deze situatie heeft geleid tot een discussie over het verbieden van het vooraf claimen van ruimte op het strand. In de hierboven genoemde gemeenten zijn ze al gestart met het uitdelen van boetes tot wel 3.000 euro aan mensen die hun parasol en stoel achterlaten op het strand om een plekje te reserveren. Maar deze zomerse strijd is niet enkel een probleem in de Valencia en Murcia regio’s. De ‘parasol-oorlog’ maakt al jaren deel uit van de gemeentelijke verordeningen in sommige kustgemeenten van de provincie Málaga aan de Costa del Sol.

Algarrobo was de eerste gemeente in de provincie die het vooraf reserveren van plekken op de stranden verbood. In Artikel 14 van de ‘Gemeentelijke Verordening voor het Gebruik en Genieten van de Stranden van de Gemeente Algarrobo’ wordt gesteld dat “het niet toegestaan is om parasols, zonneschermen, tenten, tafels en andere items achter te laten zonder dat de eigenaar aanwezig is, met als doel een plek op het strand te claimen”.

Hoewel Algarrobo in 2015 pionierde met de implementatie van deze maatregel, is het niet de enige gemeente in Málaga die deze regel onderschrijft. Gemeenten zoals Torrox en Vélez Málaga hebben zich ook aangesloten bij dit initiatief.

In Torrox hebben ze daadkrachtig ingegrepen om deze typisch Spaanse gewoonte te stoppen. De kustgemeente is van mening dat “het niet is toegestaan om op welk moment van de dag of nacht dan ook ruimte op de stranden te claimen door voorwerpen (zoals stoelen, parasols, tafels, tenten, enz.) in het zand te plaatsen zonder dat de eigenaar fysiek aanwezig is”.

Daarom is het geen verrassing dat de lokale politie parasols zonder eigenaar afzet en beboet: “Het is niet toegestaan om je parasol om 14.00 uur neer te zetten en pas om 18.00 uur terug te keren, en te verwachten dat de mensen die daarna komen, zich achteraan moeten opstellen, omdat alle ruimte al bezet is met stoelen en parasols”, zegt de gemeente Torrox. Voorafgaand aan eventuele politie-interventie, verloopt de procedure als volgt: “De politie maakt een foto van de achtergelaten spullen en verzegelt vervolgens alles”, stellen ze.

Vélez is nog zo’n gemeente in de provincie Málaga waar het reserveren van ruimte op de stranden van Torre del Mar niet is toegestaan. Deze regel is de hele dag van kracht en blijft gehandhaafd gedurende het gehele zomerseizoen.

Het achterlaten van een geplante parasol wordt gezien als een lichte overtreding, die kan leiden tot boetes tot wel 300 euro. In Algarrobo bedragen de kosten voor het verwijderen van objecten uit openbare ruimtes 30 euro, mits dit binnen 14 kalenderdagen gebeurt. Als de objecten echter niet worden verwijderd, worden ze beschouwd als afval en zullen ze worden “opgeruimd”. “Om de achtergelaten items op te halen, is er een boete van 50 euro per set. Dit geldt voor parasols, stoelen, handdoeken, en alles wat samen was achtergelaten”, stelt de gemeente Torrox.

Ga naar de inhoud