Er is te weinig sneeuw gevallen op Tenerife

Er is te weinig sneeuw gevallen op Tenerife
Beeld: via canva.com

Er is te weinig sneeuw gevallen op Tenerife

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het klinkt raar, maar volgens experts is er te weinig sneeuw gevallen op het Canarische Eiland Tenerife. Zoals bekend kan het op het hoogste deel van het eiland en zelfs op de hoogste berg van heel Spanje, de Teide, sneeuwen en het is dan ook gebruikelijk om bepaalde tijden van het jaar de piek in het wit te zien. Maar de sneeuw laat zich steeds minder zien op de Teide.

Van oktober 2022 tot mei dit jaar (2023) viel er op de Teide op het eiland Tenerife slechts 45% van de hoeveelheid sneeuw die men normaal gesproken zou verwachten in deze periode, op basis van het gemiddelde van de laatste dertig jaar (1991-2020). Dit is wat de gegevens van de Spaanse Weerdienst AEMET, gevestigd in het Teide Observatorium in Izaña (op een hoogte van 2.371 meter), aangeven.

Deze keer kwam de neerslag voornamelijk uit drie afzonderlijke sneeuwbuien: op 26 december viel er 20,6 liter per vierkante meter, van 5 tot 7 februari viel er 9,8 liter per vierkante meter, en van 15 tot 17 februari viel er 14 liter per vierkante meter.

De hoogste berg op Tenerife, de Teide, is het enige deel van het eiland waar sneeuw kan vallen. De Teide is 3.718 meter hoog en ligt in het Nationaal Park Teide. De sneeuw valt meestal in de wintermaanden, van december tot februari. De sneeuw is soms al te zien vanaf de kust, maar het is het mooist om het te zien vanuit het Nationaal Park Teide. In het park zijn verschillende wandelroutes die je naar de top van de Teide leiden. Je kunt ook de kabelbaan naar de top nemen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Tenerife en andere Canarische Eilanden. 

Hier zijn enkele plaatsen op Tenerife waar je sneeuw kunt zien: de top van de Teide; de Pico Viejo; de Roque Cinchado; de Montaña Blanca en de Caldera de Taburiente.

Ga naar de inhoud