Met 40 graden naar de stemlokalen in Spanje

Met 40 graden naar de stemlokalen in Spanje
Beeld: via canva.com

Met 40 graden naar de stemlokalen in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op zondag 23 juli vinden er parlementsverkiezingen in Spanje. Het gaat om een vervroegde verkiezing die dit jaar midden in de zomerperiode valt. Dat heeft als nadeel dat veel Spanjaarden op vakantie zijn en of niet kunnen stemmen in hun gemeente of dat ze gestemd hebben via de post. De stemgerechtigden die zondag persoonlijk naar de stemlokalen gaan, zullen dat op veel plaatsen moeten doen met hoge temperaturen tot 40 graden.

De hittegolf heeft geen medelijden en houdt geen rekening met algemene verkiezingen. Op zondag blijft het extreem warm met temperaturen die in sommige delen van Spanje, met name in provincies van Andalusië, kunnen oplopen tot 41 graden. Ondanks een algemene temperatuurdaling op het hele Spaanse vasteland en de Balearen eilanden afgelopen donderdag en vrijdag, wordt er een stijging van de temperaturen verwacht voor deze bezinningszaterdag en de daaropvolgende verkiezingszondag.

De hoogste temperaturen worden verwacht in de Guadalquivir-vallei, bijvoorbeeld in de stad Córdoba, waar het kwik kan stijgen tot 40 graden. Echter, vergelijkbare temperaturen kunnen ook in andere delen van Andalusië, zoals Granada, worden bereikt. In de rest van het zuidelijke deel van het land, zoals in Extremadura, Castilla-La Mancha en de Madrid regio, zullen temperaturen zonder problemen de 35 graden overstijgen.

In het binnenland van de Murcia regio en de Valencia regio, maar ook in veel delen van Aragón en het binnenland van Catalonië, kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 35 of 36 graden, en tot 38 graden in Zaragoza. De mediterrane kuststeden zullen temperaturen van rond de 30 of 33 graden ervaren, terwijl de temperaturen in Castilla y León tussen de 30 en 35 graden zullen schommelen, vergelijkbaar met de temperaturen in het binnenland van de Balearen.

De enige gelukkigen die de mogelijkheid zullen hebben om te stemmen in een koel en aangenaam klimaat, zijn de kiezers langs de Cantabrische kuststrook. In de meeste delen van Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland zullen de maximumtemperaturen rond de 23 of 25 graden uitkomen. Als laatste zullen de temperaturen op de Canarische Eilanden variëren tussen de 26 en 30 graden.

Ga naar de inhoud