Aardbeving van 2,9 op schaal van Richter in de Marina Alta regio Costa Blanca

Oeps ... foto ontbreekt!

Aardbeving van 2,9 op schaal van Richter in de Marina Alta regio Costa Blanca

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De inwoners en bezoekers van de Marina Alta regio aan de Costa Blanca in de provincie Alicante hebben woensdagavond om 22 uur te maken gehad met een aardbeving met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het Spaanse Geografische Instituut bij Poble Nou de Benitatxell. Ondanks dat de aardbeving niet zo zwaar was hebben veel inwoners deze mede vanwege het tijdstip toch gevoeld. 

De aardbeving van 2,9 op de schaal van Richter vond plaats op zo’n 4 km onder het aardoppervlak bij het epicentrum Poble Nou de Benitatxell in de Marina Alta regio. Deze nieuwe beving in de regio Alicante kon ook gevoeld worden in andere plaatsen zoals Xábia, Benitatxell en Benissa waar volgens de krant veel mensen de balkons en straten op gingen na de aardbeving.

Volgens veel mensen die de aardbeving gevoeld hadden was het alsof er een grote vrachtwagen langsreed, iets dat toch de aandacht trekt. Iets meer dan een jaar geleden vonden er in hetzelfde gebied in 24 uur tijd vijf kleinere aardbevingen plaats tussen de 1,8 en 3,1 op de schaal van Richter. 

Deze nieuwe aardbeving was echter op woensdagavond de tweede van de regio omdat er volgens het Instituto Geográfico Nacional om 19.03 uur ook al een aardbeving plaatsvond voor de kust van Valencia op een diepte van 10 km en met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Ga naar de inhoud