Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz

Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CÁDIZ – Het dorp Villaluenga del Rosario in de provincie Cádiz heeft de eer het eerste dorp te zijn met een pinautomaat waar de gemeente voor betaald heeft. Enkele jaren geleden verdween de laatste pinautomaat uit het bijna 460 inwoners tellende Andalusische dorp en vorig jaar sloot de laatste bankfiliaal. Daardoor was er in het dorp geen contant geld meer te krijgen. Daarom besloot de gemeente een bedrijf te betalen om een pinautomaat te installeren.

De burgemeester besloot een overeenkomst te sluiten met het enige bedrijf dat niet gerelateerd is met banken en toch een pinautomaat kon installeren, Cardtronics. Dit internationale bedrijf heeft wereldwijd meer dan 200.000 pinautomaten waarvan een groot deel in Europa en ook in Spanje een netwerk te vinden is met de naam Cashzone waar o.a. de ING bank gebruik van maakt.

In de afspraak is opgenomen dat er een bepaald aantal keren gepind moet worden en als dat niet zo is de gemeente een deel van de kosten voor rekening neemt. Dat heeft er dus automatisch voor gezorgd dat de Cardtronics pinautomaat in Villaluenga del Rosario de eerste ‘cajero automático’ is die gefinancierd wordt met gemeentegeld. De voorspelling is dat de kosten voor de pinautomaat niet hoger zijn dan 300 euro per maand dus dat valt volgens de burgemeester nog wel mee.

Maar dit dorp in Cádiz is niet de eerste want in Extremadura is men ook bezig om met regionaal overheidsgeld tenminste 29 dorpen in de provincie Badajoz van pinautomaten te voorzien, in dat geval van Caja Rural de Extremadura. Ook in de Valencia regio werd 7,4 miljoen geïnvesteerd in pinautomaten in 120 dorpen die nog geïnstalleerd moeten worden. In sommige gebieden zoals Castellón, Granada, Ávila en La Rioja rijdt een bus rond met daarin een pinautomaat maar die is niet 24 uur per dag beschikbaar.

Tussen 2008 en 2018 werden er in Spanje 19.696 bankfilialen gesloten waardoor ook in de meeste gevallen de pinautomaten verdwenen. In 2017 werd nog geschreven dat er in heel Spanje 49.382 pinautomaten te vinden waren wat veel minder was dan in 2008 toen dat er nog 61.714 waren.

Een van de grote boosdoeners ten tijde van de economische crisis was natuurlijk de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook pinautomaten verdwenen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde ‘plastic geld’ ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van pinautomaten.

Ook het contactloos betalen (tot 20 euro zonder pincode) is flink gestegen de laatste jaren in Spanje en er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van betalen met de smartphone. De grootste groep mensen maakt echter nog steeds gebruik van de betaalpas of kredietkaart in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.