Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz

Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz
Beeld: 123rf

CÁDIZ – Het dorp Villaluenga del Rosario in de provincie Cádiz heeft de eer het eerste dorp te zijn met een pinautomaat waar de gemeente voor betaald heeft. Enkele jaren geleden verdween de laatste pinautomaat uit het bijna 460 inwoners tellende Andalusische dorp en vorig jaar sloot de laatste bankfiliaal. Daardoor was er in het dorp geen contant geld meer te krijgen. Daarom besloot de gemeente een bedrijf te betalen om een pinautomaat te installeren.

De burgemeester besloot een overeenkomst te sluiten met het enige bedrijf dat niet gerelateerd is met banken en toch een pinautomaat kon installeren, Cardtronics. Dit internationale bedrijf heeft wereldwijd meer dan 200.000 pinautomaten waarvan een groot deel in Europa en ook in Spanje een netwerk te vinden is met de naam Cashzone waar o.a. de ING bank gebruik van maakt.

In de afspraak is opgenomen dat er een bepaald aantal keren gepind moet worden en als dat niet zo is de gemeente een deel van de kosten voor rekening neemt. Dat heeft er dus automatisch voor gezorgd dat de Cardtronics pinautomaat in Villaluenga del Rosario de eerste ‘cajero automático’ is die gefinancierd wordt met gemeentegeld. De voorspelling is dat de kosten voor de pinautomaat niet hoger zijn dan 300 euro per maand dus dat valt volgens de burgemeester nog wel mee.

Maar dit dorp in Cádiz is niet de eerste want in Extremadura is men ook bezig om met regionaal overheidsgeld tenminste 29 dorpen in de provincie Badajoz van pinautomaten te voorzien, in dat geval van Caja Rural de Extremadura. Ook in de Valencia regio werd 7,4 miljoen geïnvesteerd in pinautomaten in 120 dorpen die nog geïnstalleerd moeten worden. In sommige gebieden zoals Castellón, Granada, Ávila en La Rioja rijdt een bus rond met daarin een pinautomaat maar die is niet 24 uur per dag beschikbaar.

Tussen 2008 en 2018 werden er in Spanje 19.696 bankfilialen gesloten waardoor ook in de meeste gevallen de pinautomaten verdwenen. In 2017 werd nog geschreven dat er in heel Spanje 49.382 pinautomaten te vinden waren wat veel minder was dan in 2008 toen dat er nog 61.714 waren.

Een van de grote boosdoeners ten tijde van de economische crisis was natuurlijk de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook pinautomaten verdwenen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde ‘plastic geld’ ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van pinautomaten.

Ook het contactloos betalen (tot 20 euro zonder pincode) is flink gestegen de laatste jaren in Spanje en er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van betalen met de smartphone. De grootste groep mensen maakt echter nog steeds gebruik van de betaalpas of kredietkaart in Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rob

Ik heb in Spanje nog nooit een pinautomaat gezien waar een briefje van 100 uitkwam.

Willem

Cashzone waar o.a. de ING bank gebruik van maakt. Waar je 2,95€ fee mag betalen bij een geldopname met je Nederlandse ING pas. Bij vragen hierover aan ING NL geeft deze aan dat het een andere ING is. En onlangs aangeven dat er negatieve rente op spaargeld moet komen. Ze zijn even vergeten dat ze met Nederlands belastinggeld overeind zijn gehouden. Nooit meer gebruik maken van deze automaten. Graaicultuur is het!

leo

Heb ook ING Spanje en betaal nooit een fee, B5 automaten zijn gratis en je hebt de Twyp app. Bij alle andere pin automaten is het ook vrij van kosten als je boven de 200 euro pint. Cashzone is een onafhankelijk pin automaat waarbij elke pinner een fee moet betalen maakt niet uit welke bank je dan hebt. En ze hebben echt niets met de ING te maken.

Bram

Leg dat uit aan de automaten in de Metro van Valencia. die zijn van Cashzone en hebben vooraan, links én rechts het logo van ING erop. Overigens klopt het wel wat hierboven wordt aangehaald: ING España en ING Nederland hebben dan misschien wel dezelfde naam, maar zijn 2 aparte bedrijven met een aparte top (andere CEO, etc). Ze zullen vermoedelijk van dezelfde holding zijn maar dat zorgt er dus niet automatisch voor dat je met je Spaanse pas bij ING België gratis kan afhalen, of met je Nederlandse pas dat in Spanje kan doen. Ik ben bij Evo, daar kan… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.