skip to Main Content
Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz
123rf

Eerste gemeentelijke pinautomaat te vinden in dorp in provincie Cádiz

CÁDIZ – Het dorp Villaluenga del Rosario in de provincie Cádiz heeft de eer het eerste dorp te zijn met een pinautomaat waar de gemeente voor betaald heeft. Enkele jaren geleden verdween de laatste pinautomaat uit het bijna 460 inwoners tellende Andalusische dorp en vorig jaar sloot de laatste bankfiliaal. Daardoor was er in het dorp geen contant geld meer te krijgen. Daarom besloot de gemeente een bedrijf te betalen om een pinautomaat te installeren.

De burgemeester besloot een overeenkomst te sluiten met het enige bedrijf dat niet gerelateerd is met banken en toch een pinautomaat kon installeren, Cardtronics. Dit internationale bedrijf heeft wereldwijd meer dan 200.000 pinautomaten waarvan een groot deel in Europa en ook in Spanje een netwerk te vinden is met de naam Cashzone waar o.a. de ING bank gebruik van maakt.

In de afspraak is opgenomen dat er een bepaald aantal keren gepind moet worden en als dat niet zo is de gemeente een deel van de kosten voor rekening neemt. Dat heeft er dus automatisch voor gezorgd dat de Cardtronics pinautomaat in Villaluenga del Rosario de eerste ‘cajero automático’ is die gefinancierd wordt met gemeentegeld. De voorspelling is dat de kosten voor de pinautomaat niet hoger zijn dan 300 euro per maand dus dat valt volgens de burgemeester nog wel mee.

Maar dit dorp in Cádiz is niet de eerste want in Extremadura is men ook bezig om met regionaal overheidsgeld tenminste 29 dorpen in de provincie Badajoz van pinautomaten te voorzien, in dat geval van Caja Rural de Extremadura. Ook in de Valencia regio werd 7,4 miljoen geïnvesteerd in pinautomaten in 120 dorpen die nog geïnstalleerd moeten worden. In sommige gebieden zoals Castellón, Granada, Ávila en La Rioja rijdt een bus rond met daarin een pinautomaat maar die is niet 24 uur per dag beschikbaar.

Tussen 2008 en 2018 werden er in Spanje 19.696 bankfilialen gesloten waardoor ook in de meeste gevallen de pinautomaten verdwenen. In 2017 werd nog geschreven dat er in heel Spanje 49.382 pinautomaten te vinden waren wat veel minder was dan in 2008 toen dat er nog 61.714 waren.

Een van de grote boosdoeners ten tijde van de economische crisis was natuurlijk de sluiting van duizenden bankfilialen waarbij ook pinautomaten verdwenen uit de gevels van die banken. Daarnaast is de sterke toename van het zogenaamde ‘plastic geld’ ook een factor die mee heeft gespeeld in de afname van pinautomaten.

Ook het contactloos betalen (tot 20 euro zonder pincode) is flink gestegen de laatste jaren in Spanje en er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van betalen met de smartphone. De grootste groep mensen maakt echter nog steeds gebruik van de betaalpas of kredietkaart in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Cashzone waar o.a. de ING bank gebruik van maakt. Waar je 2,95€ fee mag betalen bij een geldopname met je Nederlandse ING pas. Bij vragen hierover aan ING NL geeft deze aan dat het een andere ING is. En onlangs aangeven dat er negatieve rente op spaargeld moet komen. Ze zijn even vergeten dat ze met Nederlands belastinggeld overeind zijn gehouden. Nooit meer gebruik maken van deze automaten. Graaicultuur is het!

  1. Heb ook ING Spanje en betaal nooit een fee, B5 automaten zijn gratis en je hebt de Twyp app. Bij alle andere pin automaten is het ook vrij van kosten als je boven de 200 euro pint. Cashzone is een onafhankelijk pin automaat waarbij elke pinner een fee moet betalen maakt niet uit welke bank je dan hebt. En ze hebben echt niets met de ING te maken.

   1. Leg dat uit aan de automaten in de Metro van Valencia. die zijn van Cashzone en hebben vooraan, links én rechts het logo van ING erop.

    Overigens klopt het wel wat hierboven wordt aangehaald: ING España en ING Nederland hebben dan misschien wel dezelfde naam, maar zijn 2 aparte bedrijven met een aparte top (andere CEO, etc). Ze zullen vermoedelijk van dezelfde holding zijn maar dat zorgt er dus niet automatisch voor dat je met je Spaanse pas bij ING België gratis kan afhalen, of met je Nederlandse pas dat in Spanje kan doen.

    Ik ben bij Evo, daar kan ik bij elke automaat wereldwijd gratis afhalen, behalve in Spanje, dan is het enkel bij Euro6000 automaten. Andere automaten vanaf 120 euro.

    Ik haal 1x per maand 300 euro af, en daar betaal ik mijn huur mee. De rest van de maand reken ik af met mijn horloge (Apple Pay), of als het echt niet anders kan (batterij leeg of geen contactloze terminal zoals de automaten van de metro) met de fysieke pas.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken